9:59:00 PM 0

HPV vaccination for women





Assalammualaikum. So last week, adalah hari last saya kena jarum untuk kali ketiganya selepas jarum pertama dan yang kedua tu. Bahagia dalam hati tu fuhh Allah je yang tahu, terus cakap dengan diri sendiri “at last, lepasni aku dah tak kene jarum dah, yeay!”


APA ITU HPV VACCINATION PROGRAM ?

program ini merupakan satu usaha untuk mencegah kanser pangkal rahim di kalangan sekumpulan wanita yang berumur 18 tahun. Dia tidak mengandung, tidak menerima  apa-apa kesan sampingan yang teruk selepas suntikan pertama atau kedua dan tidak mengalami alahan yang teruk sampai memerlukan rawatan di hospital.

Saya rasa semua dah tahu apa itu kanser pangkal rahim kan ? di Malaysia, kanser pangkal Rahim adalah kanser yang ketiga paling berbahaya untuk perempuan selepas kaser payudara dan kanser colorectal . jangan nak ambik mudah ye dengan kanser pangkal rahim ni. 

PAPILLOMAVIRUS MANUSIA (HPV)

HPV adalah penyebab utama kanser serviks, yang disebarkan melalui hubungan seksual. ⁠⁠⁠Setiap wanita yang terlibat dalam hubungan seksual, berisiko untuk dijangkiti HPV. Kanser serviks berlaku sekurang-kurangnya 10 tahun selepas jangkitan HPV tetapi tidak semua jangkitan HPV akan menyebabkan kanser pangkal rahim.

HPV VACCINATION

Seperti yang anda tahu, vaksin yang diberikan boleh mencegah kanser pangkal rahim disebabkan oleh jangkitan HPV.  HPV VACCINATION  akan di berikan injection sebanyak tiga kali, ikut jadual yang doctor bagilah.

So for those yang takutkan jarum macam saya, kena kuatan hati, sebab saya seminggu sebelum injection saya dah mula meroyan dekat rumah, sejuk kakilah, begegarlah, rasa seram semacamlah. Banyak benda yang saya fikir sedangkan injection tu ada seminggu lagi kot *kahkah gelak untuk diri yang penakut ni*


3 KALI DOSE

FISRT, masa memula jarum
SECOND, sebulan lepas jarum yang pertama
THIRD, enam bulan lepas jarum yang pertama

HOW MUCH FOR ONE DOSE ?

180 RINGGIT MALAYSIA untuk satu dose ye, so kalau tiga dose it’s means kena bayar 540 RINGGIT MALAYSIA. Tapi kalau student public university, vaksin ni ada kene bagi dekat UNIVERSITY Health Centre, and yang paling best, THE VAKSIN IN FREE. So takdelah nak bagi alasan takde duit nanti. Beside, ini untuk kesihatan diri sendiri juga, kalau sayangkan diri tu hah ambik kalau rasa tak saying hah tak payah, saya tak paksa, dokter pun tak paksa. 

EFFECT SAMPINGAN

seperti dengan imunisasi yang lain, anda mungkin mengalami sakit, bengkak atau kerengsaan pada tempat suntikan. Sebab memang betul *mengimbas kenangan masa first kena jarum* masa memula saya test jarum vaksin ni, lepas kena jarum cakap dalam hati “alaaaa, tak sakit rupanya, tak rasa apa-apa pun, KAHKAH” sampai sempat gelak besar lagi lepas kene jarum, lepas 30 minit macam tu hah dah tak gelak dah, reaksi muka dah macam orang nak pengsan dah, lepastu mulalah mengadu dekat member “weh, tangan aku sakit” “weh, tangan aku macam bengkak je” “weh, sakit weh”. Hah padan muka sebab tadi bukan main aku gelak besar cakap tak sakitlah apalah.

Second side effect , demam, sakit kepala, loya, muntah. K benda ni aku tak rasa masa jarum yang pertama, tapi untuk jarum yang kedua, YES!. Kalau korang rasa benda ni fuhhh kompom ambik mc seminggu terus. Masa sebulan lepas saya kene jarum yang pertama tu, kene ambik jarum kali yang kedua lagi pulak, haihh kene jarum kedua ni saya dah diam dah, taknak cakap dah dalam hati tak sakit kang nanti jadi lain pulak kan ? so lepas kene jarum yang kedua, sempat lagi saya jejalan dekat mall sekejap, ala cuci mata la katakana, masa jejalan dekat mall dah mula dah sakit kepala, cakap dalam hati “ohh migraine kot” tak fikir sangat sebab side effect injek tu, sebab kekadang selalu juga migraine datang jenguk saya hahahaha . lepas tu dah tak tahan sangat dengan sakit kepala, saya balik rumah, sampai je dekat rumah fuhhh belari 100meter speed masuk dalam toilet, “nak muntah!” lepas je muntah bersih badan semua terus cari KATIL *ah heavennya bila jumpa katil masa tu* lepas mandi tetiba rasa sejuk, nak cakap sejuk aircond dekat bilik bukannya ada aircond, nak cakap hujan, jenguk luar tingkap bukannya hujan. Masa tu dah fikir dah dalam hati “ni kompom nak demam ni”. Orang cakap kata-kata tu satu doa kan, hah memang betul esoknya saya demam. Kesian.

IMPORTANT!!

Pastikan wanita wanita di luar sana yang nak ambik HPV VACCINATION  ni, pastikan kene lengkapkan 3 kali dose ye, sebab masa dekat klinik doctor tu ada bagi tahu yang jarum ni kalau tak ambik sampai dose yang ke-3 kira macam ubat dia tak ‘mujarab’, so nak taknak kene juga ambik sampai dose yang ketiga. Okey ?. jangan risaulah, buat apa nak takut dekat jarum tu, engko lagi besar weh dari jarum tu. *ulang ayat mama*

DIMANA BOLEH DAPATKAN HPV VACCINATION ?


Boleh dapatkan dekat klinik yang di list kan oleh LEMBAGA PENDUDUK DAN PEMBANGUNAN KELUARGA NEGARA ( LPPKN'S ) , so sebarang pertanyaan boleh terus hubungi klinik tersebut. okey ? 

SAYA SUDAH, ANDA BILA LAGI ?
10:53:00 AM 0

LAZADA RIVIEW #LAZADAMY


 

Asaalammualaikum. So guys, this is my first review on shopping online. I guess everyone know about lazada web or lazada application, well yes of course everyone know right ? because this shopping online is around the world, you guys just click on your Google chrome, internet explorer , UC browser, Mozilla Firefox and etc. Because in this era 2017 you all can do everything by your  fingertips.

So, last month, I’m looking for some casing for my phone vivo y51, actually I’ve been looking it at many phone shop but none of one casing impress. So I’ve been thinking why not I try something new, like something I never done before. So I made a step to looking at Lazada web, when I inter the web I found a lot of beautiful casing, it just like “can I buy all of this ?” “ok, I want this one” “I want this one too” at the end I just realized that I’ll already pick a lot of casing, I just “wow! wasteful, just pick one or two was already sufficient ”.

So you, yes you the one that never try lazada.com online shop should try once.

First of all, LAZADA WEB just click on that web and there you go, lazada.com.  All you need is search product that your looking for and it will appears below. Or you might also can download lazada.com app on your phone, so you can enjoy shopping everywhere anywhere. Just search on your play store “lazada” and there you go, enjoy your shopping!



and

casing vivo y51

My very first experience is buying this beautiful casing. I just don’t know why I buy this casing after an hour choosing the best one *hahahaha*  pity me. For this casing I’ll give 10/10 because what appears on lazada web that’s how it comes to me. It just, “wow! I like this kind of shopping online!”

girls wallet

And my second experience is buying this sexy wallet. I’m kind of “women” like this kind of wallet eventho I know I should buy the big one so it can make me look like a real “women”  but for me this one is sexy. Yezzzz!  The outside and inside of the wallet is so beautiful, so good quality, 100% good.
Oh and yes, when you try to enter this shopping lazada.com make sure you have an internet banking. Because some place didn’t have “Cash on Delivery”. And don’t worry because lazada.com is trusted shopping online.

 So what are you waiting for ? go grab some on LAZADA WEB and enjoy your shopping!







11:37:00 AM 0

Pray II


بسم الله الرحمن الرحيم

Assalammualaikum J syukran and thankyou dan terima kasih buat yang sudi baca part I. kan awak ?
Awak, kini saya mula sedar, ketika kita ubah solat kita, itu maknanya kita sedang mengubah kehidupan kita. hidup kita yang dulunya alpa menjadi yang lebih baik, hebatnya solat ni kan ? beruntung buat siapa yang dapat merasai manisnya solat, indahnya ketika bertemu dengan Allah yang maha esa. Alahai iri hati pula dengan mereka yang dapat merasainya *nanges*

Awak, tau tak sebenarnya kita pun layak terima perasaan itu, kita layak merasai manisnya solat, layak merasai indahnya ketika berjumpa dengan Allah, cumanya kita kena banyak berusahalah, yelah sebab syurga tu bukan percuma, tiada perkara yang kita boleh buat dengan percuma semuanya kena ada usaha, terpulanglah dengan manusia itu sendiri, mahu ataupun tidak. Macam contoh kita nak beli cekelet *chocolate* tapi duit takdo, macam mana nak beli kalau duit takdo kan, so nak taknak kita kena juga usaha nak cari duit eventho sebenarnya benda tu bukanlah keperluan cumanya sebab “craving” yang teramat kau kene juga beli, so kene usaha juga cari duit, baru dapat makan cekelet, *mmmm yummy*.  Macamtu lah di ibaratkan kalau nak merasai manisnya solat tu. Kau kena usaha cari, kena usaha sedaya upaya yang boleh. Kalau orang lain boleh kenapa awak tak boleh kan ? kan awak ?

Awak, tau tak di setiap solat itu ada kebaikan yang tersembunyi, mungkin ramai yang tak tahu tapi tak mustahil ada yang tahu juga kan ? di setiap takbir, rukuk, sujud, duduk tahiyyat awal, duduk tahiyyat akhir. Semuanya ada kebaikan di sebaliknya. An example, SUJUD.  Awak tau tak maksud sujud tu apa ? sujud bukan setakat kita cium sejadah, sujud maksudnya kita meletakkan wajah kita di tempat yang paling rendah di atas tanah ini, bermakna kita telah meletakkan seluruh diri kita di atas tanah mengingatkan kita terhadap punca asal kejadian manusia itu dari tanah, dan mengembalikan diri kita kepada tanah. Apabila kita sanggup meletakkan dahi dan diri kita ke tempat yang hina maka tidak mungkin kita akan bersikap sombong lagi terdahadap Allah yang menciptakan diri kita daripada tanah. Maka setiap kali sujud sewajarnya kita kena sentiasa  mengingati akan mati, apabila kita ingat akan mati maka terasa seolah-olah bahawa solat kita itu sebagai solat penghabisan kerana kita akan menghantarkan diri kita ke tanah. Kita seharusnya merasakan bahawa setiap kali kita sujud seolah-olah kita tidak akan bangun lagi. Sedangkan kematian itu merupakan pintu bagi seseorang memasuki gerbang akhirat.

Awak, jom sama-sama lepasni kita sama-sama baiki solat kita. baiki benda yang kita selalu lupa, insya Allah kita baiki solat, semua benda kita buat nanti akan baik-baik sayang, ehh baik-baik saja hihi.


Assif. Assalammualaikum. 
11:50:00 PM 0

pray I




بسم الله الرحمن الرحيم

Assalammualaikum. Lama rasanya tak menaip sakan ni, almaklumlah, menikmati masa cuti yang ada. Alhamdulillah. Cuti sakan yang penting JANGAN TINGGAL SOLAT.

Awak, tau tak solat tu bukan bebanan sebenarnya untuk kita, banyak orang tinggalkan solat sebab merasa solat tu bebanan buat diri mereka, yelah, bangun seawal pagi lepastu kena rajinkan diri masuk tandas, lepastu pegang air yang sejuk, last-last tak jadi nak ambik wudhu sebab tak tahan dengan air sejuk.

Awak, takkan awal pagi bangun nak pergi kerja, pergi kelas sanggup mandi air sejuk, tapi nak direct ambik wudhu pula tak sanggup, ibaratnya macam nak kan kekayaan tapi lupa dengan pemberi rezeki yang lagi maha kaya, miliki segalanya. Jangan macam tu tau!

Awak, jangan jadikan solat tu bebanan buat diri kita, jangan! Cuba jadikan solat tu satu benda yang kita mesti buat, kalau tak buat takda maknalah hidup, alahh macam contoh mak kita suruh kita buat kerja dekat rumah, kalau tak buat kena rotan kang, jadi dengan terpaksa kita kena siapkan juga kerja dekat rumah sebab taknak mak rotan kan, kalau hari-hari kita buat benda yang sama, lama-lama benda yang tepaksa kita buat tu akan jadi benda yang dengan rela hati kita akan buat. sebab apa ? sebab kita dah biasa dengan kerja tu, jadi perasaan terpaksa tu akan jadi perasaan rela, ikhlas. 
Awak, solat tu ibarat nyawa, kalau kita tak solat sia-sia kita hidup untuk 24jam yang Allah beri,  satu benda yang Allah perintah pun kita tak buat. Jangan! “solat itu tiang agama”

Awak, dulu saya pernah lalui zaman “malas” kalau boleh semua kerja saya tangguh, sebab apa ? sebab MALAS. Tapi end up saya dapat apa, tak dapat apa-apa pun awak, semua benda jadi huru hara, semua benda boleh buat kepala serabut. Allah, teruknya rasa masa zaman tu. Tapi saya fikir balik, macam mana nak Berjaya kalau malas kan ? sampai bila saya kena jadi macamni, takde satu pun yang saya dapat, sia-sia la macamni, jadi lepastu saya mula buat semua kerja sebab TERPAKSA, tapi lama kelamaan saya jadi rajin pula *puji diri sendiri* alaaa macam saya cakap tadi, mula-mula terpaksa, lama-lama jadi kebiasaan diri.  Alhamdulillah awak, sekarang makin rajin nampaknya *tutup mata*

Awak, seringkali kita lupa akan solat yang lima, solat yang wajib kita lakukan atas perintah Allah, bahkan orang yang sakit, yang buta, yang pekak, yang bisu, yang tidak punya tangan, tidak punya kaki pun lakukan solat yang lima, inikan pula kita yang serba cukup ni, Allah, malunya dengan mereka yang serba kekurangan. Awak,  sebab kita manusia, cepat sungguh lupa, dunia ini tempat persinggahan kita. Kadang-kadang kita lupa, kita kejar dunia sehingga lupa akan akhirat. Tanamkan dekat hati tujuan utama kita di dunia ini, apakah mencari redho manusia atau sebenarnya mencari redho Allah ?
“ Tepuk dada tanya sang hati ”

…….Continue in Part II