8:03:00 PM 0

Giveaway Besar Besaran By Intan Saffyna

KLIK BANNER UNTUK JOIN
assalammualaikum. intan saffyna blog awak comel gila dengan bunga-bunga cinta tu hee simple tapi lawa and comel. tapi lagi suka dekat header awak. lagi buat blogger nampak comel tau.

HAPPY BIRTHDAY, semoga sihat selalu di samping suami dan anak tercinta dan berbahagia hingga ke jannah. semakin meningkat umur ni mahunya semakin dekat juga dengan Allah. insya Allah. Ameen :) 

so you guys, jom ramai-ramai join giveaway by Intan Saffyna ni. 
6:48:00 PM 0

sakit itu penghapus dosa

Assalammualaikum semua ☺

Nak dikatakan minggu lalu minggu yang sangat down untuk saya. Kenapa ? sebab ini dah kira hari kelima aku demam ( syafakillah untuk diri sendiri ) . Nak dikatakan cuaca tak menentu tak tahulah sebab sekarang ni pagi sampai tengah hari tu panas macam biasa petang pulak hujan, dah berapa hari ni cuaca asyik macamtu jer.

First day demam,

Masa ni baru lepas habis makan Nasi Arab dekat Mashawi, masa pergi dekat restoran tu hujan jugaklah, tapi hujan renyai jer. So, saya pun redah jer hujan renyai sebab malas nak bawa payung jalan beside jalan masa ni tak bawa beg pun, malas ada barang banyak dekat tangan. ( senyum sengih acah-acah zul arifin ) lepas perut kenyang balik rumah lagi redah hujan, so nak dikatakan dua kalilah aku redah hujan ni. Sampai jer dekat rumah badan rasa sejuk ( maybe sejuk sebab hujan ) masa ni tak fikir pun badan dah mula nak demam, layankan jer sejuk badan, ambik selimut hah terus tidur ( nyaman sangat tidur dengan perut kenyang ). Dekat-dekat maghrib macamtu baru sedar diri ( alahai ketuk kepala sendiri ) bangun je kepala dah berat badan dah rasa sejuk semacam jer. Try duduk sekejap lepas tu bangun, masa bangun tu pergh “zuppppp!” laju gila sakit naik dekat kepala rasa macam nak pitam. Tapi kena gagahkan diri juga bersihkan badan lepas itu buat apa yang patut. Lepas solat isya’ sakit kepala makin teruk memang tak tahan dah, ambik selimut terus tidur sampai ke pagi. First demam ni tidur langsung tak lena, tiap sejam terbangun sebab perut tak sedap rasa nak muntah kepala pula berat ala-ala lesung batu.

2nd day demam

Ingatkan sehari jer badan dah sehat tapi tetap sama, rasa badan tak okey. Kena pula masa tidur semalam tu ada semut kecik masuk dalam telinga. Korang tau tak perasaan bila semut kecik merah tu masuk dalam telinga ? rasa dia macam kalau boleh masuk tangan ni dekat telinga dah lama saya masukkan lepastu tarik keluar semut kecik tu. Malam kedua tu tak boleh nak tido sebab kena tahan demam dengan sakit telinga. Sehari tu kerja aku nangis jer sebab tak tahan dah.

3rd day demam

Hari ketiga demam okey sikit masa pagi, takdelah teruk mana, jadi saya gagahkan diri pergi dekat hospital. Lepas balik dari hospital demam naik lagi, masa dekat hospital tadi panas badan turun pulak, bila balik rumah panas badan naik lagi. Demam ni macam tahu-tahu jer saya nak pergi hospital. Malam ketiga ni memang perit, telinga bengkak sampai ke pipi, nak makan susah, nak bercakap susah. Demam pula makin naik dia tak nak turun. Sehari tu kena tahan dengan perut kosong, demam naik, sakit kepala, sakit telinga.

hasil dari Hospital
4th day demam

Bengkak pipi dah kurang, sakit telinga kurang sikit Cuma tak boleh dengar orang nak cakap. Sampai kawan dekat rumah nak mengamuk asyik ulang jer apa dia nak cakap dengan saya. Demam pun dah kurang sikit. Alhamdulillah. Baru kurang demam sikit dah acah-acah sihat 100% tau, saya boleh pergi jalan-jalan lagi dengan kawan dekat event. Rasa bahagia sikit bila badan dah mula nak membaik, berapa hari ni asyik tido awal jer. Semua kerja terbengkalai tak buat sebab sakit.

5th day demam

Alhamdulillah saya dah sihat.

Masa demam berapa hari ni saya amalkan minum air sebanyak yang boleh, makan ubat ikut masa, sebelum tidur makan sebijik Forever Absorbent-C dan kena paksa diri buat kerja, biarpun kerja yang ringan-ringan sebab mama saya selalu cakap “kena lawan sakit bukannya nak layan sakit”. ( peringatan dekat diri sendiri juga ) dah sihat sekarang ni barulah boleh menaip sikit, ni masa demam nak buka laptop pun tak larat. Alhamdulillah. 





2:22:00 PM 0

Design baru


Assalammualaikum J

Siapa perasan dengan perubahan blog saya ? put your hands up! Hehe

Dulu bila tengok blog orang cantik-cantik jeles sangat, lagi-lagi dengan design yang comel-comel ni haih tak boleh tahan hati tau nak tengok. So masa blogwalking dekat blog orang yang cantik ada perasan owner blog tu review tentang blog editor, saya apa lagi terus cari orang yang edit blog tu lepas itu terus chat. Masa mula-mula dulu rasa sayang nak edit blog lama ni, yelah sebab dah sayang sangat dengan blog lama, biarpun simple je tapi kalau dah sayang kan, nak buat macam mana. Hee so bila tengok design yang cantik-cantik ni mulalah fikir, baik edit blog, nak kasi cantik sikit. Nak kata edit ni bolehlah sikit-sikit tapi bab kena tick dengan code tu yang tak boleh blah tu. Jadi, bila jumpa orang yang dah pandai edit blog ni takpayah la nak peningkan lagi kepala dengan code.


Nampak comel kan ? saya sangat berpuas hati dengan servis sis hawa . cara sis hawa edit blog saya kena sangat dekat hati saya (auch!) dah la servis murah, lawa pula tu, and a big thanks and sorry to sis hawa sebab tabah hati layankan perangai saya yang mengada-ngada ni.


Takpa, blog lama kita simpan jadikan kenangan. Dah tukar design baru ni harapnya lepasni semakin rajin nak berblogger. ( doakan kaella tau! )

Jadi, sesiapa yang nak blog cecomel macamni, cepat-cepat contact sis hawa tau. Sebab sis hawa editkan memang kena dengan hati.


9:41:00 PM 0

MR D.I.Y

Assalammualaikum 

lama rasanya saya tak update dekat blog ni, bukan apa sibuk sikit dengan kerja, lagi-lagi musim exam budak-budak sekarang ni dah mula. Banyak benda yang nak kena fokus. Biarpun dekat sekolah kerja saya duduk termenung ingatkan masa depan je, tapi tetap busy tau. hee 

By the way, kemarin plan asal nak pegi CKS je, nak beli barang rumah. Almaklumlah hidup bujang ni semua kerja kena buat sendiri. Tapi ternampak pula kedai MR D.I.Y ni, lepas beli barang rumah sekejap singgah MR D.I.Y ingatkan nak singgah cuci mata je tapi bila nampak benda "cute" ni. Mula-mula belek-belek je, cakap dalam hati "macam cantiklah" "weh! cutelah" "eh. murahlah". Disebabkan tangan ni gatal sangat nak juga barang tu, ambik jugalah. (nasib baik murah). 


Dah habis round satu tempat round lagi tempat lain, masuk bahagian lain nampak lagi benda "cute", so saya pun ambik jelah kan, (murah weh, murah!).. 



1. payung (rm10.50)
sebab memang perlu payung ni, lagi-lagi dengan cuaca panas sekarang ni, biasalah puteri lilin la katakan. Beside selalu pergi kerja naik bas, senang sikit nak sumbat payung kecik dalam beg.



2. kotak make-up (rm6.50)
sebab dekat meja solek bertabur sangat benda-benda kecik, so beli mini love ni. Actually, ada yang lagi besar dari ni tapi ni lagi cute weh.



3.Tin container (rm1.40)
sebab selalu sangat pin kecik hilang, so beli ini dengan harapan lepasni pin kecik dah tak hilang dah.

jadi, sesiapa yang belum pernah jejak kaki dekat MR D.I.Y ini, korang kena jejak kaki weh, sebab utama barang dekat MR D.I.Y murah giler! (biarpun ada yang mahal sikit) tapi mostly semuanya murah, lepas itu berbaloi. Last but not least, cute giler weh design dia. Kalau korang dah jejak kaki dekat MR D.I.Y tak sah kalau tak beli satu barang pun. 



9:11:00 PM 0

Segmen Bloglist September ShafyqahAzahar

klik gambar untuk join

jom ramai-ramai join segmen bloglist september shafyqahazahar 

mana tahu rezeki dapat topup rm10 

9:07:00 PM 0

BERBEKAM UNTUK PERTAMA KALINYA


Assalammualaikum J

Saya jenis orang yang selalu sakit kepala, bila nampak cahaya yang terlalu terang sakit kepala tu pandai datang, bila terlampau buat kerja datang lagi, bila period dan bila terlebih tidur. “Tak pergi cek dekat hospital ke ?” bukan tak pergi cek, saya dah pernah cek dua kali dah dekat hospital dan respon para doctor yang saya jumpa sama “sakit kepala tu biasalah” “tak ada apa-apa yang perlu dirisaukan juga” “nanti lepas makan ubat okelah tu” bukan kata tak percaya dengan doctor cuma tidak tahan dengan sakit kepala yang kerap kali datang. Jadi saya fikir kalau nak diharapkan doctor saja sakit kepala datang lagi, jadi saya cuba perubatan BEKAM.

Apa itu BEKAM ?

Mungkin masih ramai di antara kita yang tidak tahu apa itu BEKAM. BEKAM ialah kaedah membuang toksid dengan mengeluarkan darah kotor dari permukaan kulit sepertimana yang diamalkan Rasulullah SAW ( صلى الله عليه وسلم ) dan para sahabat. Ia dikatakan boleh membantu mengubati penyakit, insya Allah dengan izin-NYA.

Jenis-jenis BEKAM :-

1-Bekam kering
2- Bekam Basah
3- Bekam Api (tetapi tidak digalakkan)

Faedah Bekam :-

  Membantu menghilangkan pening dan migraine
*      Membantu membuang angin dalam badan, melegakan pernafasan dan sistem perkumuhan
*      Membantu memecahkan Lemak
*      Membantu memulihkan ketegangan urat leher, belikat, pinggang dan urat sendi di kaki
*      Membantu mencegahkan kebas kaki dan membantu meredahkan serangan angin ahmar
*      Mengeluarkan darah toksid dan melancarkan peredaran darah tersumbat

Biarpun pada mula memang agak takut juga untuk berbekam sebab ini pertama kali dalam hidup saya buat perubatan BEKAM ni tapi sampai bila nak kena takutkan ? so saya beranikan diri juga untuk buat BEKAM. Ada yang kata “perempuan dah tiap bulan buang darah toksik buat apa nak buat bekam lagi ?” iya memang tiap bulan perempuan buang darah toksid tapi berbekam itu terapi perubatan untuk penyakit tertentu. Jadi tidak ada salahnya jika perempuan pun berbekam.

Saya buat bekam dirumah sendiri sebab ada kenal dengan seorang ni (perempuan) memang buat terapi bekam datang kerumah, jadi rasa lagi selesa sebab buat dirumah sahaja tanpa datang ke mana-mana tempat. Hari itu saya di tawarkan dengan 3 jenis bekam, sama ada mahu bekam seluruh badan, kecantikan atau pun migrain. Memandangkan masa tu memang sering sakit kepala jadi saya ambik bekam migrain. Masa mula-mula buat tu dia ada tanya sama ada nak bekam atas kepala atau dahi, jadi saya fikir kalau bekam atas kepala rambut kena cukur, kalau bekam dekat dahi pula adalah nanti tertinggal kesan cop mohor dekat dahi, dalam hati kata daripada botak atas kepala baik buat dekat dahi, biarlah ada cop mohor yang penting rambut tak kena cukur hehe. Memandangkan masa tu pun cuti jadi tak kesah sangatlah kalau berbekam dekat dahi, at least boleh berperap dalam rumah takdelah orang asyik pandang dahi kau je sebab dah bertanda ala-ala Hindustan pula hehe .
  
Alhamdulillah, lepas berbekam kepala rasa ringan sikit, sebab sebelum ni memang kepala rasa berat sangat dan asyik mengganggu kerja harian. Benda paling saya tak suka bila dah mood rajin nak buat kerja tapi sakit kepala asyik mengganggu. “iklan tv kata makanlah panadol active-fast”, memang kesan dia sangat FAST tapi takkan tiap kali sakit kepala kena makan panadol kan ? beside mak sya tak berapa nak galakkan asyik makan panadol, takut beri kesan sampingan biarpun kesannya sangat FAST untuk legakan sakit kepala.

Korang pula macam mana ? dah pernah test terapi perubatan bekam tak ? kalau nak saya recommended dengan orang yang bekamkan saya haritu, servis dia pun cun melecun tau, siap bagi discount lagi, tapi hanya untuk orang yang tinggal dekat Sabah sahaja.


3:25:00 PM 0

PROMO BIG APPLE DONUTS AND COFFEE


Assalammualaikum 

Siapa penggemar BIG APPLE DONUT sila angkat kaki dan terus berjalan ke kedai BIG APPLE DONUT AND COFFEE sekarang, sebab Big Apple ada bagi harga runtuh untuk bulan Ogos ni tau. 

Big Apple tengah bagi promo Merdeka month special  
12 pcs RM21.75 (SAVE RM7.25) 
Buy box of 6 pieces Donuts (retail price : 14.50) and get 50% Discount on second box of 6 (RM7.25) 

siapa peminat tegar manisan macam Big Apple bolehlah beli sekarang. sebab promo ni from Monday to Thursday 1 Ogos 2017 hingga 17 September 2017 dan hanya bermula pada 2:30 PM - 5:30PM sahaja tau! 

saya dah terjebak dengan promo ni dan dah beli dah. so you guys boleh check it on  BIG APPLE DONUTS AND COFFEE and enjoy your Donuts.

10:45:00 PM 0

CODE ADSENSE BERMASALAH


Assalammualaikum

Setelah Google AdSense aku berjaya, aku pun mulalah nak berjinak-jinak dengan Google Adsense ni. Masa mula-mula lamar Google AdSense tu aku tak expect pun lamaran aku tu kena terima, tapi Alhamdulillah dalam seminggu aku lamar, lamaran aku kena terima. Masa aku dapat email tu, aku boleh senyum sampai telinga, tau tak ?

lepas dah berjaya tu aku adalah baca blog-blog yang lain cerita tentang Google AdSense ni, lepastu aku tertarik dengan blog amerjaya dia ada cerita tentang bagaimana nak letak Google AdSense ni dekat bawah title, tengah post dan dekat footer post (bawah sekali). Aku pun mulalah edit blog aku sesuai dengan ajaran amerjaya ni, masa letak dekat header Adsense tu Berjaya, fuhh nasib baik berjaya edit. 

Lepastu aku cuba pula edit dekat bawah title. Actually aku bab code html ni aku lemah (nangis) sebab pernah sekali dulu aku tekan apa tah boleh pula blog aku crack, nasib baik dah backup awal-awal, kalau tak menangis tak berlagu aku. Tekan punya tekan code html tu fuhh menjadi juga aku buat iklan AdSense tu muncul dekat bawah tittle. Senyum lebar aku nampak code tu menjadi.


Last sekali aku edit dekat tengah post, actually masa mula-mula tu aku taknak edit dekat tengah post sebab rasa macam menganggu pandangan pula (bagi aku lah) tapi entah apa yang buat tangan aku selamber je pergi edit dekat tengah post tu, edit punya edit lepastu siap, masa mula-mula aku preview code yang aku edit tu menjadi, aku pun dengan tenang tekan save. Lepas tu aku ada post tentang skin routine lepas aku edit Google AdSense tu, lepas aku view post yang aku post tu tetiba aku nampak iklan AdSense aku keluar, bukan setakat iklan tu yang keluar, sekali dengan code dia yang keluar.


Masa aku nampak tu aku ingat line aku lah yang masalah, aku try refresh Google aku masa tu then aku tengok lagi iklan tu, memang sah! Iklan dia keluar sekali dengan code dia. Aku pun mulalah menggelabah, yelah sebab code lama yang aku backup tu ada dekat laptop aku and the problem is laptop tu ada dengan kakak aku, aku pula guna laptop kakak aku, dah la kakak aku tu sibuk memanjang, nak harapkan dia hantar laptop tu memang takde masa lah dia nak hantar. Aku ada try baca dekat Google how to make AdSense right, tapi satu pun tak membantu. Lepastu aku ada nampak blog Kak maisarah sidi dia ada ajar macam mana nak letak iklan AdSense dekat tengah. Aku pun tanpa segan silu PM tepi kak maisarah nak tanya tentang masalah code aku tu, sebab kak maisarah ni ada buat blog editor, siapa rasa-rasa nak cantikkan lagi blog boleh PM tepi kak maisarah. Kak maisarah adalah membantu aku sedikit tentang AdSense aku tu. Sebab kak maisarah kata “maybe code tu tak sesuai dengan blog aku” beside mungkin aku edit dengan cara yang salah. Tapi bila cek lagi code tu tetap keluar. Aku pun dah mula buntu sebab tak tahu nak buat macam mana, last-last aku biarkan je, sebab masa tu aku agak sibuk sikit dengan program sekolah.

Bila masa dah free aku try la edit lagi blog aku, sebab buruk mata memandang bila baca nampak pula code html tu terkeluar, alahai. Banyak kali juga blog aku crack lepas aku edit tu. Sampai aku fade-up nak edit blog aku tu, masa dah fade-up tu aku tak tahu macam mana idea aku datang boleh pula aku mix kan code yang lama dengan yang baru, lepas aku tekan preview “wow! Menjadi doh” happy gila aku masa tu nampak iklan AdSense dengan code dekat tengah yang terkeluar tu dah takde.  So a big thanks to Amer jaya dan maisarah sidi sebab dah bantu aku hilangkan code html tu.

Pengajarannya, lepasni aku kena hati-hati bila edit code ni. Sebab memang ada pasang niat nak edit lagi code AdSense tu, nak bagi iklan tu keluar dekat tengah hehehe wish me luck guys J


10:17:00 PM 0

SKIN ROUTINE


Assalammualaikum J

Dalam entry SKIN DAMAGE saya ada cerita bagaimana perubahan drastic muka saya yang penuh dengan jerawat batu bata kan ? so kali ini saya akan cerita tentang bagaimana saya merawat muka saya yang sudah pulih dengan produk baru.

Selepas muka dah makin membaik, saya mula pakai pencuci muka nivea, mula-mula tu memang rasa takut, takut kalau benda lama berulang lagi, tapi saya percaya dengan nivea (sebab dah lama pakai produk nivea) actually saya dah lama pakai produk nivea, mula dari lotion lepastu baru beralih dengan pencuci muka.

Berapa kali saya cuci muka dalam sehari ?
Saya cuci muka 2 kali sehari, pagi awal bangun tidur tu petang sebelah magrib. Kalau rajin datang saya cuci muka 3 kali sehari. Pagi, petang dan malam sebelum nak tido.


Okey, yang ni pula saya guna setiap pagi, tapi kadang malas juga nak tompok cream ni dekat muka pagi-pagi, tapi kalau nak muka cepat baik kena rajinlah tompok cream ni awal pagi. Untuk cream malam biasanya saya tak pakai sebab lagi suka muka free dari segala apa produk, prefer air wudhu saja. (yang ini pun kena rajin tau!)


Yang ini saya jarang guna, sebab malas (tutup mata) hailaaa saya ni kalau bab cream memang malas sikit. Nak muka cantik tapi malas. (ketuk kepala sendiri) tapi cream ni bagus tau, kena guna sebelum tompok make-up dekat muka, kalau korang dah pakai rasa macam “wowww, make-up I tahan lama wuu” tapi actually tompok bedak je kot dekat muka.


Yang ini saya rajin sikit nak guna, sebab yelah muka dah tompok cream campur dengan bedak bahagi dengan cream sebelum make-up sama dengan muka yang kotor. (math tak boleh blah) so sebelum nak cuci muka kena rajin juga sapu toner ni, lagi-lagi sebelum solat, haih memang kena rajinlah, sebab ada sesetengah bedak/make-up tak boleh nak ditembusi dengan air wudhu ini kan pula nak tembus ke hati awak, oke oke kidding. Jadi jangan malas nak buang kotoran make-up tau.

Yang ini saya guna lepas seharian dekat luar ditambah muka yang dah macam kuih pau ni. Balik rumah sapu toner, lepastu cuci muka dengan pencuci muka yang ini. Lepastu cuci lagi muka dengan pencuci muka yang mula-mula saya bagi tahu tadi. So there you go, muka yang bersih dari segala macam.

I also rajin tau pakai ni hehe I use this dalam dua/tiga kali seminggu, nak hilangkan white head dengan hidung plus nak cabut bulu-bulu kehidupan yang ada dekat muka hehe korang kena try tau ni!

Last but not least, saya guna bedak ini je tompok dekat muka, sebab bedak ni boleh matikan jerawat yang baru nak tumbuh tau, hehe tak caya boleh try sendiri. Dah lama juga lah pakai bedak ni, since sekolah menengah lagi and still guna sampai sekarang. Alhamdulillah. Tapi make sure kena tompok Cream sebelum guna make-up dulu tau baru boleh tompok bedak ni, I sure make-up akan tahan lebih lama.

Actually produk nivea ni ada banyak lagi, tapi saya just guna yang saya dah list dekat atas ni je, sebab  harga produk ni pun bukan alang-alang, kira 2x5=10 sama dengan produk nano white yang saya guna dulu, saya ada cerita dekat sini SKIN DAMAGE  Tapi disebabkan saya dah kerja dan adalah duit sikit bolehlah beli pencuci muka dengan duit sendiri  (rasa survive dengan tenang lol ). Make sure juga korang drink a lot of water tau, tapi air mineral okey, bukan air manis. sebab kalau minum air manis I takut muka you terlalu manis untuk di tatap (tutup mata)

Oh and yes, produk nivea ni ada juga untuk lelaki tau, so lelaki di luar sana, sesapa rasa muka dia berminyak bolehlah usha pencuci muka nivea for man, lepastu dah boleh aca aca nak usha perempuan dekat luar sana macam iklan dekat tv3 ( jangan dengar nasihat tak baik ni )

You guys boleh check it out dekat sini NIVEA.COM kalau nak tahu lebih lanjut tentang produk nivea and you guys should try it. Memang baik punya.


What about you guys ? guna apa untuk muka ? 
2:44:00 PM 0

SKIN DAMAGE

Assalammualaikum. 

So nak dikatakan aku ni takdelah nak flawless sangat tapi Alhamdulillah muka aku dah tak seteruk yang dulu. Aku bukan jenis perempuan macam perempuan lain, suka make-up, lepastu suka buat face routine nak kena pegi facial semua. Sebab aku memang malas kalau bab facial muka ni. (untung bakal laki aku nanti save duit)

Kalau nak cerita muka masa zaman remaja sekolah dulu, memang teruk gila, kalau nak tahu saya dulu bukan jenis nak pakai pencuci muka. Tapi ada satu masa tu muka hangus, hitam lebam lepas habis bersukan, so rasa macam "weh, macam mana nak putihkan muka ni ?" tetiba kawan aku sorang suruh aku test la satu pencuci muka ni, aku pun selamber je pakai dekat muka sebab excited pula nak guna pencuci muka, first time kot 😂😂
                       
Masa mula-mula pakai tu rasa macam "eh, best pula weh" 😌dekat seminggu juga lah aku pakai pencuci muka tu, lepas seminggu aku pakai pencuci muka tu tetiba ada pula jerawat sebijik tumbuh, masa mula-mula tumbuh tu tak expect pun jerawat tumbuh banyak, tapi makin lama makin banyak, dah kenapa muka ni ? 🤔🤔

So lepas aku perasan dah tumbuh banyak aku berenti pakai pencuci muka tu, aku stop je pakai pencuci muka tu, muka teruk, jerawat makin naik. 😫

Balik kampung siap atok aku cakap “ella ni dah jadi sumandak (remaja) nampaknya, jerawat sana sini” and I redho muka kena cakap teruk semacam sebab salah sendiri suka hati pegi pakai pencuci muka. Nak setahun lebih juga muka naik jerawat teruk, kalau jerawat seketul kecik takpe ni jerawat batu bata dekat pipi dan dahi. Masa tu aku rasa keyakinan aku nak keluar rumah tu down sangat, sampai nak pergi kenduri jiran depan rumah pun tak nak. Lepas aku stop pakai pencuci muka tu aku dah tak berani nak cuba pencuci muka, aku just berani ambik seketul lidah buaya sapu dekat muka. Itu je.
my second pencuci muka
Aku ada jugalah minta pendapat orang nak kurangkan jerawat lepastu banyaklah diorang punya pendapat. Lepastu aku google pencuci muka yang bagus untuk kurangkan jerawat batu bata. Google punya suggest punyalah banyak, tapi google punya google aku tertarik dengan satu pencuci muka ni, nama dia nano white, aku pun belilah sebab dia punya function untuk wajah yang berjerawat pun kira okey juga. Seminggu pakai pencuci muka ni okey je, tak rasa gatal dekat muka, lepas seminggu pakai aku dah mula yakin dah jerawat tak tumbuh lagi, sebab makin lama jerawat batu bata aku dah makin kurang dah, yang tinggal hanyalah bekas jerawat. Masa jerawat tu dah mula hilang baru terasa keyakinanku datang kembali. Perghhh

korang boleh nampak muka aku zaman 2012 jerawat masa tu banyak gila berkampung dekat pipi dan dahi 😭😭
Memang berkesan juga pencuci muka tu, dekat setahun aku pakai muka dah jadi okey dah, tak seteruk yang dulu dah, tapi lepas hilang jerawat batu dekat muka aku stop pakai pencuci muka tu, bukan sebab jerawat aku naik balik tapi sebab takde budjet nak beli hahahah yelah, pencuci muka tu mahal gile kot, aku bertahan beli dalam 5 kali je, lepastu aku dah tak mampu dah. Zaman sekolah kot, aku dapat duit dari mak ayah 3 bulan sekali je. Tapi tahun 2015 aku start pakai satu lagi pencuci muka (nanti aku cerita), dan pencuci muka tu la yang aku pakai sampai sekarang, still setia dengan product tu.



Alhamdulillah muka aku dah makin membaik dari yang sebelumnya. Keyakinan diri pun terserlah. wow gitu hehe  
2:07:00 AM 0

KAD RAYA!

Assalammualaikum..

siapa ada dapat kad raya ? angkat tangan sikit ☺ setelah sekian lama rasanya saya tak dapat kad raya, bila dapat kad raya ni rasa macam, wow sikit raya tahun ni, biarpun dapat lambat sikit tapi feeling tu masih, woww #RAYAKANSEBULAN

Kalau nak di ingatkan balik, dulu masa zaman whatsapp belum berapa nak terkenal selalu jugalah dapat kad raya tiap tahun nak dekat raya. feeling bila dapat kad raya tu macam, tak sabar nak buka, nak baca apa isi kad raya. kan ? lepas itu lekat kad raya dekat dinding rumah sebab saja nak tunjuk dengan orang kita dapat kad raya hehe 

Lagi-lagi bab gambar depan kad raya. haih tengok gambar depan kad raya pun dah boleh senyum lebar☺hee belum masuk ayat masa zaman budak-budak dulu. zaman teknologi belum nak naik la katakan. Bila ingat balik masa zaman muda dulu, alahai rindunya nak jadi budak-budak, gaduh sehari lepastu esok nak minta maaf takut tak kena kawan nanti hahaha lepastu bab kena cakap jujur, kalau tipu berdosa besar. alahaii.. cepatnya masa berlalu. 

jadi bila dapat kad raya dari Sabah Tourism Board rasa macam zaman muda kembali lagi. moganya jadi memori indah. Btw, Terima Kasih Sabah Tourism Board sebab kembalikan rasa zaman muda dulu kala ❤ 






12:51:00 PM 0

Soalan cepumas raya!

Assalammualaikum.

Masih belum terlambat untuk saya mengucapkan SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR DAN BATIN, ampun maaf dipinta menyusun sepuluh jari minta duit raya ehh salah, minta maaf kosong-kosong tau!

So raya tahun ni apa habaq ? rasa meriah taak ? sambut raya dengan siapa tu ? ke sedang nangis sebab beraya di perantauan ? ke raya dengan pakwe/makwe ? hmm raya dengan member ? oh ohh I know mesti raya dengan husband/wife tercinta kan ? kalau saya tak lain tak bukan sambut raya dengan family tercita lagi yang disayang.

Macam biasalah, raya adalah dimanaa kita akan bertemu dengan sanak saudara yang duduk nun jauh di sana. Kan ? bila dah jumpa dengan keluarga gossip tu takkan lari la kan ? lagi-lagi gossip tentang cerita baru fattzura *tutup mata* tapi bab soalan cepumas ni takkan lari punyalah.

Antara soalan cepumas yang saya kena :-

1.  “Ella makin besar ye ?”
Like whaaaaaat ? soalan apa ni ? mestilah makin besar *walaupun tak besar sangat*

2. “ella study dekat mana sekarang”
Well, saya kerja, tak sambung study lagi, duit tak cukup lagi ni, kalau rasa-rasa nak sponsor saya, saya sambung studylah. Hehe

3.  “ni adik ke kakak ni” (sambil tunjuk saya dengan adik saya)
Saya sedar diri saya pendek, sayalah kakak! Hahahah tak nampak ke muka matang ni dari adik saya.

4. “takde pakwe?”
Hmmm pakwe takde, crush ada. tapi kalau rasa-rasa nak jodohkan saya dengan anak makcik saya oke je 

5.  “bila nak kawin ? dah ramai dah makcik tengok member kamu dah kawin”
Takde duit lagi makcik nak kawin awal, beside ilmu di dada tak cukup lagi ni. Member yang kawin tu lain citer ah.

6.  “bila nak sambung study”
Tunggu durian runtuh baru saya sambung study.

7.  “kenapa makin putih ? tahun lalu nampak macam gelap sikit”
Hehe sindir saya ke tu ? taulah muka makin hitam, tak payah nak bunga-bunga sangatlah.tapi terima kasih, i know i putih (mata ke atas tangan ke bahu) 

8.  “kenapa muka makin bulat ?”
Hmm tak tahulah, memang muka bulat, lagi-lagi pakai shawl ambik kau seketul double chin boleh Nampak. 

9. “tak tinggi lagi ye ?”
Ini adalah soalan paling menyampah di abad ini, saya tahulah saya pendek, nak buat macam mana kalau tak tinggi dah. Kan ? takpa biar pendek asal ilmu di dada tinggi. Perghh!

Last but not least, “jangan lupa jemput kawin nanti” saya sedar diri saya masih muda dan banyak benda lagi saya kena lalui, duit dekat poket pun tak cukup untuk diri sendiri inikan pula bila dah kawin nanti, sebab bab kawin ni bukan bab memain ye, kena alas tanggungjawab yang besar. Tapi jangan risau nanti saya kawin makciklah orang pertama yang saya jemput, siap bagi VIP seat lagi tau.

So, korang punya soalan cepumas raya macam mana pula ? harapnya tak Tanya pasal KAWIN. Hehe

SELAMAT HARI RAYA, MAAF ZAHIR DAN BATIN, KOSONG-KOSONG TAU!


9:48:00 PM 0

Almond London Raya


Bahan-bahan :-
·         240gm tepung gandum
·         250gm mentega
·         120gm tepung jagung
·         120gm badam (dikisar)
·         40gm gula aising
·         2 biji kuning telur
·         1 sudu teh esen vanilla
·         Kacang badam secukupnya (dipanggang)

Bahan lain :-
·         Coklat masakan secukupnya
·         Lemak sayuran

Cara memasak :-
1.       Putar mentega dan gula aising sehingga kembang
2.       Masukkan kuning telur dan esen vanilla. Pukul lagi sehingga sebati.
3.       Masukkan badam kisar dan tepung jagung sedikit demi sedikit. Pukul rata-rata tau
4.       Kemudian, masukkan pula tepung gandum dan adun sehingga doh tidak melekat di jari.
5.       Ambil sedikit adunan dan letakkan badam panggang di tengahnya, dan  bentukkan mendaji bujur. Tapi depends on creativity masing-masing kalau nak buat bentuk bulat atau bujur.
6.       Bakar pada suhu 180 darjah celcius selama 30 hingga 45 minit.
7.       Apabila biskut telah masak, keluarkan dan sejukkan seketika.
8.       Akhir sekali, letakkan biskut ke dalam cawan kertas dan tuangkan coklat masakan (yang telah di cairkan dengan lemak sayuran ikut kaedah boiling)


And last, taraaaaa. siaplah biskut Almond London Raya! (dah boleh makan dah lepas masak hehe yang penting tak makan masa puasa) 


selamat mencuba 😃

12:06:00 PM 0

Hujung Minggu di Ipoh


Perjalanan dari KL ke Penang tu mengambil masa dalam 4 5 jam dan sepanjang perjalanan tu kita akan melalui negeri Perak dan tempoh perjalanan yang paling lama ambil adalah di Perak tapi kita selalunya lalu ja, tak fikir sangat apa yang menarik kat Perak ni kan. Jadi, kawan aku ada cerita kat aku pengalaman dia travel ke Ipoh, Perak. Kat sana, dia stay kat M Boutique Hotel Ipoh. Dia cakap hotel tu memang best, katil dia selesa, location hotel tu pun sangat2 strategik. Hotel tu terletak di tengah2 Ipoh. Aku tanya dia, camna dia book and why that hotel? Dia cakap, sebab kat situ je yang paling berbaloi.
According to M Boutique hotel Ipoh reviews and avalaibillity kat google, tempat ni sangat la awesome. Jadi sebab tu, dia book this place via Traveloka. Harga untuk satu bilik pun murah dan ramai orang mampu nak book bilik kat hotel tu. Tempat2 menarik yang berdekatannya adalah Stesen Keretapi Ipoh yang sudah ada kat Ipoh tu sejak dari 1917 dan bangunan tu masih lagi tersergam indah dan cantik, Stesen Keretapi Ipoh juga dikenali sebagai Taj Mahal oleh masyarakat tempatan kerana rupa bentuknya yang seakan-akan Taj Mahal. Ianya merupakan mercu tanda bagi bandaraya Ipoh kerana keunikan rupa bentuknya. Ianya dikelilingi oleh pelbagai jenis bunga-bungaan tempatan sebagai daya tarikan kepada pelancong. Kalau nak shopping baju or kain ka, dia cakap kita boleh p kat Greentown Mall sebab situ ada gedung tekstil Nagoya, boleh shopping kain nak buat baju raya.
Bila dah jalan-jalan ni, mesti la perut akan menyanyi lagu keroncong. Good news is, aku dapat tau ada satu restoran yang sangat2 famous bukan saja kat Ipoh, tapi kat satu Perak dan juga kat negeri2 lain. Kalau orang datang Ipoh, dorang sure cakap kalau tak pekena nasi vanggey, tak sah wei. Kat Ipoh gak kawan aku cakap, ada themepark yang 2nd largest di Malaysia, dia la yang cakap, Lost World of Tambun water theme park. The Lost World ni merupakan sebuah taman tema air yang dilengkapi dengan mata air panas semula jadi, petting zoo dan taman hiburan; cukup banyak taman tema yang sangat dibungkus dan menarik untuk keluarga untuk menghabiskan masa yang baik bersama-sama. Ni yang kawan aku cakap kat aku. Teruja gila aku ni. Tak sabar rasanya pulak rasanya tunggu turn aku untuk sampai ke sana.
Cakap pasal M Boutique Hotel kat Ipoh ni, kawan aku cakap kalau tak mau jalan kaki dan naik kereta, kita boleh guna UBER, aku pun terkejut sebab aku ingat kat Ipoh UBER takda lagi. Rate UBER dari hotel tu p kat stesen keretapi dan Greentown Mall tu tak sampai rm10 pun. Selain dari Ipoh, Taiping gak tempat yang banyak tempat menarik dan terkenal dengan mee udang di Kuala Sepetang. Di Taiping, ada Zoo Taiping, masuk ke zoo pun murah dari zoo negara. Zoo Taiping ni juga ada Night Safari, makna nya kita boleh masuk zoo waktu malam la, kalau nak tengok binatang2 dalam zoo tu aktif dan bermain2 sama2. Salah satu tempat yang harus anda lawati adalah tidak lain daripada taman terbesar di Malaysia "Lake Gardens", yang terletak berdekatan dengan Bukit Larut, juga di Taiping. Taman ini mempunyai sejarah yang panjang sejak dari tahun 1888, dan ciri yang menarik adalah pokok-pokok angsana aneh berbentuk dengan cawangan cenderung ke arah tasik, membentuk bentuk sebuah jambatan di atas jalan raya. Kawan aku cakap dia memikirkan pandangan yang pelik ini kerana dia berjalan-jalan di sepanjang taman tenang dan tenang.

Selepas dengar cerita pasal Ipoh dari kawan aku tu, aku terus bukak apps Traveloka dan cari date yang sesuai untuk berkunjung ke sana pulak. Base on my experience, Traveloka ni memang senang untuk book hotel and flight sebab kat situ kita boleh tau pasal tourist attractions yang berdekatan dengan hotel yang kita nak book tu.
SO YOU GUYS CAN CHECK IN TRAVELOKA