2:07:00 AM 0

Things your should done when your having sore throat


Assalammualaikum. Hai people. K act like speaking in front of the audience *tutup mata* biarpun sebenarnya bercakap dengan laptop ๐Ÿ˜๐Ÿ˜ hahahah. So apa khabar ? Sehat ?

Harapnya sehat di bawah lindungan Allah. Amin ☺

What is Sore throat ?

Sore throat means sakit tekak, yes! Sakit tekak means kau tak boleh cakap banyak, tak boleh makan pedas, tak boleh telan air liur, tak boleh kalau tak minum air and etc.

So dalam keadaan macamni, what should we do ?

Yes. I've been through this sore throat in three weeks, and it's killing me, seriously! Saya ingatkan mungkin batuk biasa tapi makin hari makin teruk, makin menjadi-jadi. The second day terus demam sebab sakit tekak. Kesian. And then i've tried a lot of things makan minum semata-mata untuk sihatkan tekak.Sampai sanggup telan itu ini kononnya sebab ikut ajaran google *clever kaellaaaa* sampai once aku gagahkan diri minum cengkih ajaran google punya, cihhh. Lepastu aku muntah sebab cengkih SEDAP SANGAT ! YAAA, SANGAT SEDAP! KAHKAHKAH *nangis*

Mesti ramai orang kena benda yang sama kan ? Maybe sebab cuaca yang tak menentu plus dengan jerebu yang tiap tahun datang melawat Malaysia. Hmmm maybe, who know right ?

So,when your in this situation, first of all :

1) JANGAN MINUM SEJUK! JANGAN!

nampak tanda seru tu, marah sangat tu. Sakit tekak beza dengan tongsel sebab sakit tekak tak boleh minum sejuk, it may affect to you sore throat, maka akan jadi lagi teruk ๐Ÿ˜ซ jadi, jangan minum sejuk, jangan! Beside, kalau minum sejuk kahak dekat tengkuk tak akan cair, jadi conclutionnya, banyakkan minum air panas or air suam sebab akan mengurangkan kahak.
Kalau kepanasan sekalipun jangan minum sejuk, kalau boleh minumlah air suam, tak apa sekali sekala berkorban demi kesihatan diri. Jyeahhhh! Nanti bila sehat bolehlah minum sejuk sampai badan sejuk pun boleh, saya  tak larang.

2) JANGAN MAKAN PEDAS

neither kau craving ka, teringinka , tertarik ka, apa apalah, yang penting jangan makan pedas. Makanlah nanti bila sakit tekak dah 100% sehat. Sebab apa, makan pedas boleh buatkan anda batuk kuat sampai rasa pengsan, rasa usus dekat badan nak  keluar. Uhhhh seram kan ?  Sebab batuk ni pandai tau, sebab apa dia tak datang masa kita tengah syok makan benda pedas tau, dia akan datang masa kita syok tidur dalam mimpi indah kita tu. So kalau kau tak nak tidur terganggu dengan batuk, make sure jangan makan benda yang pedas.

3) JANGAN MAKAN KACANG, POP CORN, AND ETC

sebab apa, tekak kita bila ada kahak benda-benda yang kita makan tu akan tersekat dekat tekak kita, so adalah segelintir benda yang kita makan tu akan tersangkut di tekak kita, so benda ni effect dekat tekak. Tekak rasa gatal gile, kalau boleh masuk tangan kita dekat dalam tengkuk dah lama dah kita buat, rasa nak garu je yang gatal tu. So elakkan makan benda yang sebegitu rupa. Ill talk because i've been through it, okey ?

4) MAKAN UBAT CAP IBU DAN ANAK, CAP AYAH DAN ANAK, CAP APA JER 

langkah ni actually benda yang patut kau buat supaya rasa sakit tekak tu hilang sikit, sikit-sikit lama-lama jadi bukit kan ? So, teruskan usaha biarpun usaha kita tu mendatang dengan sedikitnya. Hehehe
Yang tak tahu, bolehlah cari dekat kedai runcit, kedai ubat, kedai ape jelah yang penting beli ubat yang melegakan sakit tekak. Jangan salah beli ubat tau, kang menangis makin banyak penyakit yang datang. Phewww

Langkah terakhir, kalau dah tak mampu nak stand sebab sakit tekak, bolehlah berjumpa dengan dokter ye, sebab dokter lagi mengetahui, and boleh bagi ubat dekat uolls.

Lastly, banyakkan minum air, tak kirelah awak awak awak tu sehat ke tak, sakit ke tak, 50-50 sakit dan sehat, banyakkan minum air, lagi-lagi dengan cuaca kita yang tak menentu ni. Okey dude ?

So, i just give and opinion okey ? Saya tahu sebab saya pernah lalui benda ni, cuma bagi pendapat dekat awak tu hah yang tengah sakit tekak. Bolehlah elakkan benda yang buatkan tekak anda lagi sakit dan merana.

Assif. Moga Allah redho. Assalammualaikum.
1:27:00 AM 0

Sampai bila nak lari ?




Assalammualaikum, kaifa haluka / haluki ? it’s means apa khabar ? how are you / ni how ma ? and etc. hopely, sentiasa sehat dalam jagaan Allah. Amin InsyaAllah.


Lately ni banyak sangat masalah menimpa aku, I don’t know either where is it come from but the things is, it really disturbing my day. Yes! Really. Masalah kawan, sekolah, kewangan, keluarga, even masalah dekat diri sendiri sampai aku tak boleh nak describe macam mana masalah tu sebenarnya, and etc. *senyum*

Sampai terkadang aku malas nak cari jalan atas masalah aku sendiri, malas nak fikir, malas nak penatkan otak. It is just macam, buang masa wehh -.- baik lepak makan tidur. Tapi masalah aku tak akan selesai dengan gaya aku yang tak berapa nak mature ni, masalah aku tak lari, tetap ada, tak kurang pun eventho aku buat de’ je tapi at the end masalah tu tetap ada dengan aku, tetap nak jadi masalah aku. ‘’ yelah, masalah aku la, takkan masalah orang pulak tetibe an ?’’ so aku fikir balik, sampai bila nak lari ?


Sampai bila nak lari dari masalah sendiri ? sampai bila nak buat tak tahu dekat masalah sendiri ? sampai bila aku buat tak tahu yang aku sebenarnya dalam masalah ? sampai bila aku nak buat-buat happy sedangkan dalam kepala hotak aku ni banyak sangat masalah. Sampai bila aku kena act like orang cool sedangkan hati aku sedang menangis sekuat yang aku mampu atas masalah sendiri. Sampai bila aku kena pura-pura kuat sedangkan lemahnya aku hanya tuhan yang tahu. Sampai bila aku kena senyum sedangkan sebalik senyuman tu ada beribu masalah. Sampai bila babe ?
So, I take time, fikir balik. Kita kalau ada masalah kita kena cari jalan penyelesaian dia, bukan lari act like takde masalah. Semua orang ada masalah tersendiri Cuma tergantunglah atas orang tu sendiri nak ambik kesah ke atau buat tahu yang dia actually ada masalah, atau mungkin tengah blur dia sebenarnya ada masalah ke takde HAHA  *gelak besar*. You know what, seberat-berat masalah yang kita ada ni, ada lagi orang diluar sana lagi berat lagi masalah dia sedang hadapi, se-susah-susah kita nak hadapi masalah kita ni, aada orang lagi susah dari kita tau, sesedih mana kita sekalipun dengan masalah kita ni ada orang laaaaaaaaaaagi sedih dari kita. Sebab babe, masalah kita tak sama. Kena banyak ingatkan diri sendiri susah kita ada yang laaaaaaaagi susah dari kita, kena banyak bersyukur la babe, sebab kita masih mampu, cuba banyangkan kita di tempat orang yang ada masalah besar lepastu tak mampu, payah kan ?


Please, tak payah nak tinggi diri saangat. Tak payah nak banyak merungut, kan Allah bagi kita lalui masalah kita tu sebab Allah tahu kita mampu laluinya, ya! KITA MAMPU. Jadi orang kena banyak bersyukur sebab ada orang di luar sana lagi memerlukan tapi tak dapat. Jadi what ever happen in you’re life kena banyak bersyukur. BERSYUKUR. Even benda kecik sekalipun kena banyak bersyukur.

Bila ada masalah kita hadapi dengan hati yang terbuka *buka hatimuuuuuu, nyanyi sat*. see, jangan nak lari dari masalah, sebab selagi kita lari dari masalah kita, selagi tu masalah tu takkan pernah selesai, selagi tu hati kita takkan tenang, kata nak hati tenang kan ? kalau nak kena hadapi masalah, BUKAN LARI DARI MASALAH. Even masalah tu seberat mana sekalipun, hadapilah , jangan lari. Sebab masalah takkan selesai selagi kita lari.. beside, jangan lupa minta doa dekat ALLAH minta doa supaya kita dapat hadapi masalah kita dengan baik-baik. Jangan asyik nak minta doa minta jodoh yang baik tapi masalah masih ada lagi. Minta dengan ALLAH. Sambil kita buat sambil kita meminta. Doa yang baik-baik InsyaALLAH yang datang nanti pun baik-baik belaka, AAAMIN.

Assif jiddan ala kulli hal, moga Allah redho. Assalammualaikum