Bukit TIRIG, Kg Lapasan Telipok - kaellaaaa's

Monday, March 14, 2016

Bukit TIRIG, Kg Lapasan Telipok



Assalammualaikum

weekend Its back ! Well, its holiday right, release tension la kejap, so this day aku release tension jap dengan aktiviti hiking aku ni haa

What is hiking ?

Okeyy, tell you what. Hiking is just like kau naik puncak bukit semata-mata nak tengok keindahan Alam yang Allah cipta ni, beside nak tengok sunrise or maybe sunset, at the same time kau nak take a selfie acah² dekat dalam hutan, ohh tak pun macam dekat united kingdom, ohh tak pun kau nak buang lemak yang dah bertepu-tepu at round of you body. Maybe. So dah tahu dah kan pasal hiking, kalau masih tak tahu boleh tanya encik google, dia lebih tahu hewhew

Hiking dekat mana ?

Okeyy, hiking dekat sabah je *senyum tayang gigi* actually, ada banyak tempat boleh hiking cuma that time kitaorang pilih dekat BUKIT TIRIG so its just like woaaa.

How was it ?

Hmmm mula tu, kitaorang plan jalan awal, well kitaorang nak layan sunrise so kena hiking awal pagi la, sebab sunset dah selalu dah layan, tak laa selalu tapi dah berkali-kali, so why not kita tengok sunrise pulak. So, that time, kitaorang bangun awal dari ayam ha ha ha 04:30AM dah bangun dah, sebab rumah kitaorang jauh dari tempat nak hiking. Bangun-bangun je kena mandi, well orang nak fresh kan kenalah mandi, lepas tu sarapan jap, sebab takut nanti pengsan tengah hutan kang takde sape yang nak tolong angkat. lepas sarapan, tunggu subuh jap hewhew *tutup mata* dalam jam 05:15AM macam tu kitaorang dah on the way nak kena kejar masa, kejar matahari, kejar tempat haha.

Tengah otw kitaorang salah jalan *gelak besar* sebab tukang bawa kereta pun firstime datang so macam, masuk mana ni ? Wehh matahari naik wehh ? Tak sempat ni sobsob, macam mana ni ? Oh itu oh ini. #janganKecamTukangPandu

Semua risau, sebab takut tak dapat kejar matahari. About almost 6 o'clock macan tu kitaorang dah start hiking dah, so macam biasalah, aku paling belakang sekali, yang lain speed dah tinggalkan, semua dengan tenaga memasing naik bukit tu. Aku dengan relax tu lembab sangat macam siput, sekejap sekejap berhenti. Penat wehh ! Hahahah so memang matahari yang kejar aku, bukan aku yang kejar matahari kahkah

How about it ?

Hmmm nak cakap macam bukit biasa tak juga, bukit tinggi sangat pun tak juga *tapi semput* ala kadar laa macam tu, tak tinggi tak rendah, sebab dekat kampung pun selalu juga naik bukit macam tu, tapi takdelah macam bukit tirig tu haha. Jalan dia ? Hmm dah namanya bukit so memang kena lalu hutan laa namanya, curam tak juga, menyeramkan tak juga, cantik ada haa well orang kalau dah tinggal bandar sekali masuk hutan it just like, "woaaa lama giler tak masuk hutan". so tak tahu nak descrive macam mana. Layan ni jelah ⇩


















And at the last, sampai jugak aku dekat bukit yang as you can see boleh nampak laa orang dekat bawah, kahkah *padahal rabun* permandangan yang "Subhanallah" cantik sangat.

Perasaan ?

Well, perasaan bila sampai atas bukit tu macam, "sampai juga aku dekat sini" "SubhanAllah, cantiknya" "penat wehh" "nak muntah wehh" "lapar wehh" ehh hahahha so perasaan tu banyak sangat, sampai atas #selfie #selfie #selfie

YES, I DID IT !

So, next station maybe ?

and thanks to faiz abidin and my kawan yang tersayang kakak jajau

might interest
instagram @kaellaaaa
tweet @adziellaaaa 


Thanks . Assif. Assalammualaikum.