4:26:00 PM 0

LOT OF LIST!


Assalammualaikum. Happy holiday for me! Yeayy.  3 weeks left for release my tension but suddenly getting too stress being at home with the sound of those kids every-day, with the annoying demand all day time minute second. *headache* . As a teenagers age 20th in a half and already have work *non official* I got a lot of wish list I need satisfaction for myself.

First of all, I WISH I HAVE A LOT OF MONEY! Some people say “money is everything” , but a few people said “how rich you are you still cannot buy someone pride” so my conclusion is pride numbers one and money numbers two. I said it not just because we don’t need money, na’ah, we do need money for survive but please don’t too obsess with money until you forget the one who give rezk for all of us. Sometimes, money can kill someone. sometime money can help the orphan and the needed.

Second, I WISH FOR GETTING A DRIVING LICENSE *a big wish* eventho I didn’t have any car but I wish to have my own driving license. You know, sometime it’s really make me uncomfortable when relying on other. It just like you carrying a big heavy stone on your shoulders and it hard to put it down.
“weh, dah kerja tapi still tak boleh ambik lesen, duit kau letak mana?”

You know, when I got my wages I’m not use it alone, I still have my mom and dad, sister and brother also, as a child I still have my responsible, so I divide it and give them a little bit aventho I need that money so so so much but for me, family come first, money come second. So please, don’t ask me a stupid questions because you never stand on my own shoes


Thirdly, BUYING CAMERA SONY RX100 MARK III *kalaulah semudah mulut aku berkata *

Fourth, GOING ANYWHERE FOR A SHORT VACAY. As I told you right, I really need to release my tension, I need to calm my mind before school holiday is over. But you know, going anywhere without my mom and dad permission is just like “no! if mom and dad not let me go anywhere as my plan, so it’s mean NO!”  Not because anak mak abah but you know, having a blessing of your parents is more important than you dream. Appreciate your parents while you still have them.


Last but not least, buying a lot of shirt, pants, hijab, books and etc *wow!* because kind of boring to use the same shirts, pants, hijab all the time when I hang out with my baby girlfriends.  Boring with the same old fashion and so on. Actually I’ve a lot of wish list but I guess this is the wish list that I really dream of HAHAHA 
10:08:00 PM 0

It’s hard to say goodbye



Assalammualaikum and hi people. So actually I’m a little bit awkward with this entry because yeah you know all my post before this ill write it in “malay” version, but with this one new entry I’m trying to write it in English. So yeah! Wish me the best of writing. Yes, I know I’m not really good in English and not really fluently to speak or write but I try my best of the best in the best version. So yeah!

You know when you have a good friends, I mean you not just know about his name but you know about his life, you know the good and bad in his, you know what she really like to eat or what she really like to drink, you know what kind of movie she like, what kind of book she like, what kind of people she like and etc  bla bla bla.

                             


Friendship is just a word, but my girls give it a meaning



You know that feeling when you friends and you are just like siblings, stay in the same house, same room, eating in the same table, share and solve problem together, teach each other, talk-back about each other *na’ah* gossip together * sometimes, not always * crossing the road together eventho both of us are really really really afraid to cross the road *BIG LAUGH * 


And one day you’re with a friend you have to split. it’s just hard right to say goodbye, even you know you and your friends still can manage to meet at any time when school holiday, but it just not same as the day you’re together, yeap like I said it before. It’s just like, “hey, tak payah baliklah, stay sini jak”  as I wish for but it can’t change people decision, you just have to redho for what happen.  Surely you’ll know how that feeling when you have to say goodbye to the one you love, the one you really care, the one that really important in your life and etc. That’s what I feel right now. So hard for me to say “goodbye friends, take care!”  
1:43:00 AM 0

TERIMA KASIH



ASSALAMMUALAIKUM (:

Lately, banyak benda yang aku menyesal. Banyak benda yang aku rasa kalaulah boleh ulang masa balik memang akan aku baiki benda yang buat aku menyesal seumur hidup aku. Kalaulah boleh. Tapi apakan daya, kita ni manusia tak lari dari buat salah, apa yang boleh teruskan hidup dan cubalah sedaya upaya baiki masa depan, baiki apa yang akan kita lalui lepas ni, sebab penyesalan takkan bawa kita ke belakang balik, penyesalan takkan buat kisah lalu kau berubah jadi baik macam yang kau idamkan. Faham ?

Terima Kasih dengan siapa ?

TERIMA KASIH dekat orang yang pernah menyakiti lalu tak merawat luka itu. Dulu masa mula-mula datang ‘’someone tu’’  aku tak harapkan apa sangat sebab takut, tapi makin lama kenal makin rasa macam ‘’ wow, dihargai ‘’ sampai on day aku pernah letak kepercayaan 100%  yang kononnya hati aku lepas ni kena jaga, kena rawat baik-baik tapi at the end ? sebaliknya. Sakit tau tak. Letak kepercayaan dekat someone, dibiarkan hati yang sakit. Tapi makin lama makin aku sedar, buat apa nak sakit hati lama sangat kan ? let it be. Ketentuan Allah, yang dia datang bukan untuk selamanya tapi untuk sementara. Dia datang bukan untuk jaga  hati kita selamanya tapi untuk bagi kita pengajaran. Bagi amaran yang lepasni jangan mudah bagi kepercayaan kau dekat someone lagi sampai kau kenal siapa dia sebenarnya. Dan TERIMA KASIH sebab dah sedarkan aku benda apa yang perlu aku buat sebelum aku bagi kepercayaan aku. TERIMA KASIH sebab kau sakitkan hati, aku dah semakin kuat untuk ubati sakit yang aku hadapi itu tanpa perlu berharap untuk “kau” datang balik dekat aku.

TERIMA KASIH dekat orang yang pernah menjatuhkan aku lalu tidak membantu aku untuk bangun semula.  Kononnya dulu berjanji setia, bersama-sama nak capai kejayaan sebab sama-sama nak berjaya, bila “kau” jatuh aku tolong “kau” untuk bangun semula, bila semangat “kau” jatuh aku bantu “kau” kuatkan semangat sebab tak ada jalan senang untuk capai kejayaan, bila “kau” ada masalah aku bantu semampu yang aku boleh bantu, tapi bila tiba giliran aku yang jatuh, “kau” hilang entah kemana, bila giliran semangat aku jatuh, “kau” menjauh entah sejauh mana, bila giliran aku hadapi banyak masalah “kau” menghilang tanpa tinggalkan jejak sikit pun dekat aku. Mana “kau” pergi hah ? mana janji yang pernah “kau” lafaz dulu untuk sama-sama capai kejayaan ? tapi tak apa, ketentuan Allah, sebab Allah dah atur jalan hidup yang aku kena lalui sebab  tak ada jalan singkat menuju kejayaan. Aku sedar yang orang tak akan selamanya ada bersama kau, kadang dia ada hanya untuk gembiramu, kadang dia ada hanya untuk kesedihanmu, tapi nak cari orang yang ada untuk gembira dan sedih tu, susah! Bersyukurlah jika masih ada yang setia bersama susah mahupun senang.
TERIMA KASIH untuk kenangan yang pernah ada. Sebab kekuatan diri takkan hadir kalau tak lalui benda pahit manis kehidupan dan benda yang aku lalui itu jadi kenangan buat aku, kenangan yang aku takkan lupa sebab kenangan itu yang buat aku bangun semula dan ubah diri aku yang dulu menjadi yang baik kepada yang lebih baik lagi. Yang buat aku sedar kekuatan diri itu sebenarnya ada dalam diri aku tapi aku tak pernah cari. 

Banyakkan bersyukur dengan apa yang kita lalui sekarang, banyakkan berterima kasih sebab tanpa itu kita tak mampu bangun buktikan siapa sebenarnya diri kita yang sebenar ini. Dan biasakan diri untuk memafkan seseorang, sebab apa ? selagi kita simpan perasaan marah kita dengan “someone” itu, selagi itulah kita takkan dapat cari siapa diri kita yang sebenarnya, sebab kita sentiasa dibebani dengan masalah kita sendiri, masalah yang sebenarnya kita boleh baiki Cuma kekuatan ego menguasai diri kita. Memaafkan, kan lebih baik. Daripada terus menyiksa diri, kasihan kalau diri terus tersiksa.


TERIMA KASIH.   
1:44:00 AM 0

BELAJAR DENGAN YOUTUBE



ASSALAMMUALAIKUM

So lately ni, aku lebih banyak bagikan masa dengan photoshop, sebab nak study cara edit pro aku sanggup download banyak video dekat laptop semata-mata nak study cara pro edit gambar. Tapi end up aku sakit hati sendiri sebab apa dia cakap pun aku tak faham, dah aku download bahasa dia sepanyol memang satu benda pun aku tak faham. Tapi tu sesetengah video je, yang lain bahasa English, nasib baik ada kalau tak memanjang aku takkan faham apa dia ajar.

So aku dengan semangat yang membara ni dalam hati cakap ‘’lepas ni bolehlah edit gambar lelawa, yeayyy’’. Lepastu aku buka satu video while buka photoshop juga, aku try la edit cara yang dia ajar. Tapi , tapi , arghhhh! Satu benda pun tak jadi, dah edit separuh jalan bila dia buat benda yang aku tak tahu dari mana dia copy paste apa semua, hah mulalah gambar yang aku edit tu jadi macam-macam, jadi orang minyak la, jadi orang bedak sejuk la, orang muka lawa jadi buruk sebelah muka, orang warna muka putih dah tetiba jadi hitam, kuning, hijau apa semua, urghh! End up aku delete balik apa yang aku edit tu, pastu aku tutup photoshop lepastu aku dah tak buka dah, sakit hati punya pasal *gelak sakit hati*

Ending dia,jangan nak belajar dengan encik youtube je.Kita study kena combine banyak benda, jangan tertumpu dengan satu benda je, last-last memang takkan jadi ah kalau study dekat satu benda je, nanti hah merana macam aku, satu benda apa tah tak jadi. Otak kita ni sebenarnya takdelah pro sangat, tapi depends dengan orang tu sendiri, kalau dia tu pro sekali tengok je dah boleh buat, untunglah dia. Tapi kalau dah otak dia sebijik macam aku, hmm alamatnya kena berguru dengan orang pro la macamni. Sebab kalau tak berguru dengan orang sampai bila takkan pandai, sampai bilalah simpan kebodohan tu yang sebenarnya boleh dibendung. Jangan asyik nak jadi macam katak di bawah tempurung, benda apa yang jadi di luar dia langsung tak tahu, sebab malas.


p/s ; anyone who know how to edit photo with photoshop very well, bolehlah email, tweet, face me throw book, shot me some instagram picture or leave your comment right down, thankyou, I really appreciate it.

Twitter : @adziellaaaa
Facebook : noradziella dye
Instagram : @kaellaaaaa


Assif. Assalammualaikum
2:49:00 AM 0

#Bajet2017


Assalammualaikum 



how about the #Bajet2017 ? well say, mesti semua orang tengah sibuk cakap pasal #Bajet2017 kan ? sebab petang tadi baru je mula kena bentang pasal #Bajet2017 ni. Bagi yang tertinggal dengan #Bajet2017 tadi bolehlah follow up dekat twitter, facebook, berita harian and etc, sekarangkan dah moden, semua benda boleh buat di hujung jari je tau. Tapi hujung jari pun bahaya tau, boleh masuk penjara juga kalau disalah gunakan.. so for those yang still tak tau apa #Bajet2017 bolehlah mula search dekat mana-mana laman web. 

and then, dengan terusnya bajet aku untuk tahun depan pun dah belambak dalam otak, cuma taknak fikirkan sangat sebab well say, masih ada 2 bulan lagi kot untuk aku readykan diri  untuk tahun depan. Manalah tahu tak sempat jumpa 2017 kan ? tak apa, kita mampu merancang ALLAH yang tentukan, semoganya di beri kesihatan dan umur yang panjang. Ameen insya Allah. 

tapi kita kena ready la untuk tahun depan, sebab 2 bulan i guess tak lama lagi tu, pejam celik pejam celik dah masuk 2017, so get ready!  siapkan bajet anda untuk tahun depan, takut nanti bajet lari, nanti yang nak kawin tu tak dapat kawin sebab bajet lari. ehh. 

2:07:00 AM 0

Things your should done when your having sore throat


Assalammualaikum. Hai people. K act like speaking in front of the audience *tutup mata* biarpun sebenarnya bercakap dengan laptop ๐Ÿ˜๐Ÿ˜ hahahah. So apa khabar ? Sehat ?

Harapnya sehat di bawah lindungan Allah. Amin ☺

What is Sore throat ?

Sore throat means sakit tekak, yes! Sakit tekak means kau tak boleh cakap banyak, tak boleh makan pedas, tak boleh telan air liur, tak boleh kalau tak minum air and etc.

So dalam keadaan macamni, what should we do ?

Yes. I've been through this sore throat in three weeks, and it's killing me, seriously! Saya ingatkan mungkin batuk biasa tapi makin hari makin teruk, makin menjadi-jadi. The second day terus demam sebab sakit tekak. Kesian. And then i've tried a lot of things makan minum semata-mata untuk sihatkan tekak.Sampai sanggup telan itu ini kononnya sebab ikut ajaran google *clever kaellaaaa* sampai once aku gagahkan diri minum cengkih ajaran google punya, cihhh. Lepastu aku muntah sebab cengkih SEDAP SANGAT ! YAAA, SANGAT SEDAP! KAHKAHKAH *nangis*

Mesti ramai orang kena benda yang sama kan ? Maybe sebab cuaca yang tak menentu plus dengan jerebu yang tiap tahun datang melawat Malaysia. Hmmm maybe, who know right ?

So,when your in this situation, first of all :

1) JANGAN MINUM SEJUK! JANGAN!

nampak tanda seru tu, marah sangat tu. Sakit tekak beza dengan tongsel sebab sakit tekak tak boleh minum sejuk, it may affect to you sore throat, maka akan jadi lagi teruk ๐Ÿ˜ซ jadi, jangan minum sejuk, jangan! Beside, kalau minum sejuk kahak dekat tengkuk tak akan cair, jadi conclutionnya, banyakkan minum air panas or air suam sebab akan mengurangkan kahak.
Kalau kepanasan sekalipun jangan minum sejuk, kalau boleh minumlah air suam, tak apa sekali sekala berkorban demi kesihatan diri. Jyeahhhh! Nanti bila sehat bolehlah minum sejuk sampai badan sejuk pun boleh, saya  tak larang.

2) JANGAN MAKAN PEDAS

neither kau craving ka, teringinka , tertarik ka, apa apalah, yang penting jangan makan pedas. Makanlah nanti bila sakit tekak dah 100% sehat. Sebab apa, makan pedas boleh buatkan anda batuk kuat sampai rasa pengsan, rasa usus dekat badan nak  keluar. Uhhhh seram kan ?  Sebab batuk ni pandai tau, sebab apa dia tak datang masa kita tengah syok makan benda pedas tau, dia akan datang masa kita syok tidur dalam mimpi indah kita tu. So kalau kau tak nak tidur terganggu dengan batuk, make sure jangan makan benda yang pedas.

3) JANGAN MAKAN KACANG, POP CORN, AND ETC

sebab apa, tekak kita bila ada kahak benda-benda yang kita makan tu akan tersekat dekat tekak kita, so adalah segelintir benda yang kita makan tu akan tersangkut di tekak kita, so benda ni effect dekat tekak. Tekak rasa gatal gile, kalau boleh masuk tangan kita dekat dalam tengkuk dah lama dah kita buat, rasa nak garu je yang gatal tu. So elakkan makan benda yang sebegitu rupa. Ill talk because i've been through it, okey ?

4) MAKAN UBAT CAP IBU DAN ANAK, CAP AYAH DAN ANAK, CAP APA JER 

langkah ni actually benda yang patut kau buat supaya rasa sakit tekak tu hilang sikit, sikit-sikit lama-lama jadi bukit kan ? So, teruskan usaha biarpun usaha kita tu mendatang dengan sedikitnya. Hehehe
Yang tak tahu, bolehlah cari dekat kedai runcit, kedai ubat, kedai ape jelah yang penting beli ubat yang melegakan sakit tekak. Jangan salah beli ubat tau, kang menangis makin banyak penyakit yang datang. Phewww

Langkah terakhir, kalau dah tak mampu nak stand sebab sakit tekak, bolehlah berjumpa dengan dokter ye, sebab dokter lagi mengetahui, and boleh bagi ubat dekat uolls.

Lastly, banyakkan minum air, tak kirelah awak awak awak tu sehat ke tak, sakit ke tak, 50-50 sakit dan sehat, banyakkan minum air, lagi-lagi dengan cuaca kita yang tak menentu ni. Okey dude ?

So, i just give and opinion okey ? Saya tahu sebab saya pernah lalui benda ni, cuma bagi pendapat dekat awak tu hah yang tengah sakit tekak. Bolehlah elakkan benda yang buatkan tekak anda lagi sakit dan merana.

Assif. Moga Allah redho. Assalammualaikum.
1:27:00 AM 0

Sampai bila nak lari ?




Assalammualaikum, kaifa haluka / haluki ? it’s means apa khabar ? how are you / ni how ma ? and etc. hopely, sentiasa sehat dalam jagaan Allah. Amin InsyaAllah.


Lately ni banyak sangat masalah menimpa aku, I don’t know either where is it come from but the things is, it really disturbing my day. Yes! Really. Masalah kawan, sekolah, kewangan, keluarga, even masalah dekat diri sendiri sampai aku tak boleh nak describe macam mana masalah tu sebenarnya, and etc. *senyum*

Sampai terkadang aku malas nak cari jalan atas masalah aku sendiri, malas nak fikir, malas nak penatkan otak. It is just macam, buang masa wehh -.- baik lepak makan tidur. Tapi masalah aku tak akan selesai dengan gaya aku yang tak berapa nak mature ni, masalah aku tak lari, tetap ada, tak kurang pun eventho aku buat de’ je tapi at the end masalah tu tetap ada dengan aku, tetap nak jadi masalah aku. ‘’ yelah, masalah aku la, takkan masalah orang pulak tetibe an ?’’ so aku fikir balik, sampai bila nak lari ?


Sampai bila nak lari dari masalah sendiri ? sampai bila nak buat tak tahu dekat masalah sendiri ? sampai bila aku buat tak tahu yang aku sebenarnya dalam masalah ? sampai bila aku nak buat-buat happy sedangkan dalam kepala hotak aku ni banyak sangat masalah. Sampai bila aku kena act like orang cool sedangkan hati aku sedang menangis sekuat yang aku mampu atas masalah sendiri. Sampai bila aku kena pura-pura kuat sedangkan lemahnya aku hanya tuhan yang tahu. Sampai bila aku kena senyum sedangkan sebalik senyuman tu ada beribu masalah. Sampai bila babe ?
So, I take time, fikir balik. Kita kalau ada masalah kita kena cari jalan penyelesaian dia, bukan lari act like takde masalah. Semua orang ada masalah tersendiri Cuma tergantunglah atas orang tu sendiri nak ambik kesah ke atau buat tahu yang dia actually ada masalah, atau mungkin tengah blur dia sebenarnya ada masalah ke takde HAHA  *gelak besar*. You know what, seberat-berat masalah yang kita ada ni, ada lagi orang diluar sana lagi berat lagi masalah dia sedang hadapi, se-susah-susah kita nak hadapi masalah kita ni, aada orang lagi susah dari kita tau, sesedih mana kita sekalipun dengan masalah kita ni ada orang laaaaaaaaaaagi sedih dari kita. Sebab babe, masalah kita tak sama. Kena banyak ingatkan diri sendiri susah kita ada yang laaaaaaaagi susah dari kita, kena banyak bersyukur la babe, sebab kita masih mampu, cuba banyangkan kita di tempat orang yang ada masalah besar lepastu tak mampu, payah kan ?


Please, tak payah nak tinggi diri saangat. Tak payah nak banyak merungut, kan Allah bagi kita lalui masalah kita tu sebab Allah tahu kita mampu laluinya, ya! KITA MAMPU. Jadi orang kena banyak bersyukur sebab ada orang di luar sana lagi memerlukan tapi tak dapat. Jadi what ever happen in you’re life kena banyak bersyukur. BERSYUKUR. Even benda kecik sekalipun kena banyak bersyukur.

Bila ada masalah kita hadapi dengan hati yang terbuka *buka hatimuuuuuu, nyanyi sat*. see, jangan nak lari dari masalah, sebab selagi kita lari dari masalah kita, selagi tu masalah tu takkan pernah selesai, selagi tu hati kita takkan tenang, kata nak hati tenang kan ? kalau nak kena hadapi masalah, BUKAN LARI DARI MASALAH. Even masalah tu seberat mana sekalipun, hadapilah , jangan lari. Sebab masalah takkan selesai selagi kita lari.. beside, jangan lupa minta doa dekat ALLAH minta doa supaya kita dapat hadapi masalah kita dengan baik-baik. Jangan asyik nak minta doa minta jodoh yang baik tapi masalah masih ada lagi. Minta dengan ALLAH. Sambil kita buat sambil kita meminta. Doa yang baik-baik InsyaALLAH yang datang nanti pun baik-baik belaka, AAAMIN.

Assif jiddan ala kulli hal, moga Allah redho. Assalammualaikum 

11:34:00 PM 0

#RoadToRAMADHAN



assalammualaikum ๐ŸŒบ

lagi 6 hari kita nak jumpa kekasih kita yang sebulan setahun je datang. Ya Alla h, rasa tak sabar ๐Ÿ˜ moga-moga panjang umur untuk jumpa dengan kekasih kita semua tu ๐Ÿ˜

Firman Allah ( Ayat Al-Baqarah ayat 183 dan 185 )

"Wahai orang-orang beriman!! Kamu diwajibkan berpuasa sebagimana yang diwajibkan ke atas orang-orang yang dahulu daripada kamu, supaya kamu bertakwa".

puasa ni, bukan setakat kita kena tahan diri dari makan minum tapi kena tahan nafsu kita yang paling utama, sebab apa, sebab masa ramadhan tu la kita nampak siapa diri kita yang sebenarnya, sebab masa ramadhan nanti encik syaitan semua kan kena kurung, so kita sendiri boleh nilai diri kita sendiri masa tu, kita ni yang macam mana ?  bahagian mana kita selalu alpa, apa yang kita lupa, apa yang kita selalu tinggalkan, apa benda yang kita selalu amalkan and etc haha ๐Ÿ˜ฌ๐Ÿ˜ฌ

yang penting masa tu, hanya kau, diri kau, jasad kau, roh kau. so behave sikit, tak payah nak jadi encik syai suka sangat hasut-hasut orang nanti. ke nak ganti tempat encik syai ni ?

Allah, moga dijauhkan.

Bagi orang-orang Islam yang beriman, bulan Ramadhan adalah bulan yang dinanti-nantikan ketibaannya oleh setiap ummat Islam, memandangkan ia bulan yang mulia dan memberi begitu banyak manfaat dan keistimewaan, faedah, fadhilat dan masa depan yang cerah bagi mereka yang tahu dan menghayatinya.

 KEUTAMAAN RAMADHAN

Terdapat puluhan hadis Rasulullah saw yang menjelaskan tentang fadhilat dan keutamaan pusa di bulan Ramadhan, bukan sahaja untuk manfaat ummat Islam di akhirat kelak, malah ianya memberi faedah yang besar untuk kesihatan tubuh badan manusia di dunia ini.

 ANTARA FADHILAT DAN KELEBIHAN BERPUASA DI BULAN RAMADHAN.

1. Pintu langit dibuka

2. Pintu-pintu syurga di buka

 FADHILAT YANG LAIN

1. Mereka yang berpuasa akan mendapat balasan syurga

2. Orang yang berpuasa dimakbulkan permintaanya oleh Allah SWT

3. Orang yang berpuasa mendapat 2 kegembiraan iaitu semasa berbuka dan apabila bertemu dengan Allah pada hari kiamat kelak

4. Orang yang berpuasa mendapat peliharaan Allah Swt

5. Orang yang berpuasa dengan sempurna dijanjikan mahligai yang indah di syurga

6. Setiap kali sujud orang yang berpuasa, dikurniakan 1700 kebajikan, dibinakan mahligai di syurga dan 70,000 malaikat memohon keampunan baginya dari pagi hingga petang.


moga-moga ini dapat membantu.

assif, assalammualaikum ๐Ÿ˜
1:26:00 PM 0

7 fact about me


Assalammualaikum J

So ? apa khabar ? sihat ? ke sakit ? hmm what ever it is but hope you all sehat sentiasa. AMIN AMIN. Lagi-lagi masa fenomena El nino ni. What El nino is ? El nino is fenomena panas, which is jarang hujan sampai kolam ikan pun boleh kering sebab too hot to handle.  TOO DANGER . urghh kalau boleh aktiviti luar tu kurangkan sikit tau, and one kena banyak minum air even kau tak suka minum air kena jugak banyak minum air, untuk kesihatan juga tau. SO JAGA KESIHATAN. OKEY ?

Back to my title again. Phew *tarik hembus panjang-panjang* most of people mesti ada benda yang dia tak suka dan benda yang dia suka. Same goes to me, ada baaaaanyak benda yang aku tak suka dan ada baaaanyak benda yang aku suka. Kahkah


 1)  I LIKE TO EAT A LOT OF FOOD, ESPECIALLY “AYAM GORENG”

Wow *gelak besar* perempuan suka makan ayam goreng ? pheww, let say, Ill do a little bit searching, lot of women paling pantang kalau makan makanan berlemak, especially AYAM GORENG. Haha nak cakap takut gemok ada juga, nak cakap takut badan naik lemak pun ada juga, takut pipi pow pun ada juga, banyak la. But who cares ? right ? Aku suka ayam, ayam pun suka aku kahkah so takyah nak jaga body sangatlah, selagi boleh makan, makan. Yang penting kesihatan kena jaga. Hmm kesian nanti siapa dapat aku, habis duit sebab beli makanan je nanti. kahkah



2)  TAK TAKUT GEMOK TAPI TAKUT KURUS

Ni lagi kena gelak besar ni, well aku ntah laa, aku takut kurus. Thats why I like to eat. Kalau boleh mulut aku pantang kalau tak kunyah makanan, bosan je mesti ada benda nak kena cari, nak makan la katakan. Maybe kalau kunyah batu best juga kot *fikir-fikir* . ramai orang suka kurus tapi bagi aku, no no aku tak boleh kurus kena gemok, hahaha peduli apa orang nak cakap, SELAGI SEHAT APA SALAHNYA. Aku  bukan jenis yang jaga body, nak kurus nak pinggang ramping semua. Hahaha sebab aku suka makan, macam mana nak jaga badan kalau fav aku makan. Hmmm like I say, selagi sehat apa salahnya kan ?



3) AKU TAK MINAT BACA NOVEL

Just sometime curious dengan sesetengah orang. Best ke baca novel ? tak ngantuk ke ? tak bosan ke ? tak tu tak ni banyak benda aku nak Tanya tapi aku malas nak Tanya so just let it be. Hahaha ada orang pernah hadiahkan aku novel, novel tu dia bagi aku masa 2009 lagi,  tapi sampai sekarang ni 2016 aku tak penah lagi baca novel tu, nak baca synopsis pun aku tak minat apa lagi baca isi dia yang berjela-jela panjang, bersastera entah apa semua, MEMANG AKU TAK MINAT ! . and pernah once dulu masa zaman sekolah menengah jeles Nampak kawan-kawan duk pengang novel cinta cintun baca sampai nangis-nangis so I decide to try nak baca novel, so aku pinjam novel budak bilik aku, buka je muka surat pertama, baca sampai nokhtah terus aku dah mengantuk, aku tutup novel pastu aku tidur, lepas je aku baca sampai nokhtah tu terus aku dah  tak pernah baca novel lagi, nak sentuh pun tak. Pheww sampai aku heran macam mana boleh some guys like to read novel, sampai feel yang sedih sangat, oke tu aku tak faham.  Nak cakap aku tak suka membaca tak juga sebab aku suka membaca *tangan ke bahu, mata ke atas* tapi entahlah, aku sendiri tak tahu.

4) AKU TAK PANDAI MARAH

Well, some people suka marah-marah, aku tak tahulah kalau dia memang marah atau buat-buat marah atau dia memang kaki panas baran. But for me, hahahaha kalau boleh buat-buat marah pun aku tak pandai. Marah tu ada, tapi im not the one yang marah sampai nak buat mulut muncung sana sini, just marah acah-acah orang cakap. Aku marah sekejap je, dalam 10 saat lepastu aku happy balik, ntah mood apa macam ni hah aku pun tak tahu. Sampai penah aku marah betul-betul dengan anak murid aku, well bebudak kot nakal dia tu macam, alaa macam kita dulu-dulu. Haha dia boleh selamba cakap dengan aku ‘’hmmm, ustazah marah ke ni ? ustazah ni tak pandai marah la, tak garang pun’’ . you know, aku dah try marah yang betul-betul but still tak boleh takutkan anak murid sendiri. Mungkin aku kena bedah muka aku sikit jadi garang hmmmmm maybe. So bahagialah siapa dapat aku, sebab aku memang tak pandai nak marah phewww *perasan kejap*

5)  AKU BUKAN JENIS PEREMPUAN SUKA PUJUK-MEMUJUK

Orang cakap, perempuan ni sifat dia lembut, cepat je terasa hati, cepat keluarkan kata-kata maaf even  tho dia tak salah tapi kata maaf tu tetap ada keluar dari mulut dia. That why perempuan cepat touching. Hahaha aku ada kenal banyak orang, aku ada baaaaaanyak kawan perempuan, aku ada baaaaaaanyak kawan lelaki, tapi aku ada satu je kekasih hati. Siapa lagi kalau bukan ALLAH. Kekasih hati sampai jannah. AMIN AMIN. So dalam ‘’berkawan’’ dengan orang mesti ada benda yang salah sikit kita buat lepstu dia merajuk sampai tak nak layan bagai. So terpaksalah pujuk dia supaya tak marah, ye dok ? tapi aku lain, kahkahkah aku tak suka nak pujuk-pujuk orang, kalau aku ada buat siiiiiiiikit salah, lepastu dia nak marah sampai tak layan aku, ape aku peduli kahkah *KEJAM*. Abaikan jelah, nanti dia bosan merajuk dia datang la balik, so no worry. Tapi kalau tak datang balik It’s okeyy, maybe  hilang dari radar. Bagi aku ‘’PANDAI MERAJUK, PANDAI PUJUK DIRI SENDIRI’’ so memang malang la orang dapat aku nanti, sebab aku tak pujuk orang merajuk. Hewhew

 6) AKU SUKA MAIN GAME (PS2/ LAPTOP / XBOX / TAB / HANDPONE)

Siapa kenal aku hah taulah perangai aku macam mana, aku suka main game, tak tahulah dapat dari side mana aku suka main game, tak kiralah laptop ke, tab ke, handpone ke, ps2 ke or xbox. Hahaha nak kata kaki game tak juga sebab kaki aku kaki manusia takde pun jadi kaki game. Aku minat dekat game since kecik lagi kot, paling rajin download game, paling rajin main game. Sampai pernah once aku main game gta dari petang sampai ke pagi esoknya, sampai mak aku sanggup tutup main suis dekat rumah semata-mata nak suruh aku stop playing game. Lepastu pura-pura tidur, lepas beberapa minit kemudian aku bangun balik on main suis pastu sambung main game. Hah aklu rasa tu dah paling teruk dah tu, so esoknya membuta lepastu aku dapat ceramah free dari mak aku, haih RINDU -.-



7)I DON’T LIKE MAKE-UP ! 

Based on my picture, I’m not that kind of girl or women yang suka pakai make-up. Apa lagi nak alis kening, tompok bedak tebal-tebal, pakai lens, bagi warna kening, semualah. Hahaha aku jenis kalau jalan tak rajin nak pakai bedak, kalau aku rajin tu hah nasib baiklah kau jumpa aku cantik *perasan* tapi kalau aku dah malas, memang tak cantiklah. Aku main redah je jalan dekat Bandar without make-up sebab aku kalau dah malas takyah make-up pun baiklah. Hahaha aku tak kesah pun -.- . as you know ni jelah benda yang aku ada dalam beg aku, kalau rajin aku pakai semua tapi kalau malas baik tompok pakai baby Johnson je. Tu la muka tak flawless *sob sob* .. aku bukan jenis perempuan yang jalan pergi shopping mall, shopping make-up sampai habis 1k, aku kalau shopping make-up habis RM5 JER. HAHAHAH kesian-kesian. Aku perempuan tak pandai nak shopping make-up, SANGAT TIDAK PANDAI. Sebab curious, buat apa nak beli benda banyak macam tu baik aku simpan buat simpanan masa depan aku, hah lagi baik, buat rumah idaman aku ke hmm hmmm . sometimes, aku terfikir dekat orang yang gilakan make-up ni, takde duit dalam poket tapi nak acah-acah nak beli make-up sampai bankrupt kahkah *gelak besar* lagi-lagi yang nak beli make-up pakai  duit mak bapa, phewww kesian kot. Mak ayah simpan duit untuk masa depan korang semua tapi minta banyak-banyak sebab nak beli make-up je. Hahh PELIKKK! Kesian kot dekat mak ayah. Tapi kalau pakai duit sendiri takpe, tu aku tak kesahlah, sebab you punya duit kan. Haahahah in the end, untunglah siapa dapat aku sebab aku tak shopping make-up, so save la duit ‘’awak’’ nanti, hewhew tapi yang tak untungnya TERPAKSA jalan dengan orang yang tak flawless. Tapi aku bersyukur, sebab Allah dah bagi aku yang baik, dah cantik semuanya. ALHAMDULILLAH.

So, tak kenal maka tak cinta kan. Banyak benda lagi aku nak list tapi tak sanggup. Baik aku berhenti taip sebelum aku membebel dengan bebelan yang lagi banyak. So enjoy !

Assif. Assalammualaikum.


12:17:00 AM 0

Bukit TIRIG, Kg Lapasan Telipok



Assalammualaikum

weekend Its back ! Well, its holiday right, release tension la kejap, so this day aku release tension jap dengan aktiviti hiking aku ni haa

What is hiking ?

Okeyy, tell you what. Hiking is just like kau naik puncak bukit semata-mata nak tengok keindahan Alam yang Allah cipta ni, beside nak tengok sunrise or maybe sunset, at the same time kau nak take a selfie acah² dekat dalam hutan, ohh tak pun macam dekat united kingdom, ohh tak pun kau nak buang lemak yang dah bertepu-tepu at round of you body. Maybe. So dah tahu dah kan pasal hiking, kalau masih tak tahu boleh tanya encik google, dia lebih tahu hewhew

Hiking dekat mana ?

Okeyy, hiking dekat sabah je *senyum tayang gigi* actually, ada banyak tempat boleh hiking cuma that time kitaorang pilih dekat BUKIT TIRIG so its just like woaaa.

How was it ?

Hmmm mula tu, kitaorang plan jalan awal, well kitaorang nak layan sunrise so kena hiking awal pagi la, sebab sunset dah selalu dah layan, tak laa selalu tapi dah berkali-kali, so why not kita tengok sunrise pulak. So, that time, kitaorang bangun awal dari ayam ha ha ha 04:30AM dah bangun dah, sebab rumah kitaorang jauh dari tempat nak hiking. Bangun-bangun je kena mandi, well orang nak fresh kan kenalah mandi, lepas tu sarapan jap, sebab takut nanti pengsan tengah hutan kang takde sape yang nak tolong angkat. lepas sarapan, tunggu subuh jap hewhew *tutup mata* dalam jam 05:15AM macam tu kitaorang dah on the way nak kena kejar masa, kejar matahari, kejar tempat haha.

Tengah otw kitaorang salah jalan *gelak besar* sebab tukang bawa kereta pun firstime datang so macam, masuk mana ni ? Wehh matahari naik wehh ? Tak sempat ni sobsob, macam mana ni ? Oh itu oh ini. #janganKecamTukangPandu

Semua risau, sebab takut tak dapat kejar matahari. About almost 6 o'clock macan tu kitaorang dah start hiking dah, so macam biasalah, aku paling belakang sekali, yang lain speed dah tinggalkan, semua dengan tenaga memasing naik bukit tu. Aku dengan relax tu lembab sangat macam siput, sekejap sekejap berhenti. Penat wehh ! Hahahah so memang matahari yang kejar aku, bukan aku yang kejar matahari kahkah

How about it ?

Hmmm nak cakap macam bukit biasa tak juga, bukit tinggi sangat pun tak juga *tapi semput* ala kadar laa macam tu, tak tinggi tak rendah, sebab dekat kampung pun selalu juga naik bukit macam tu, tapi takdelah macam bukit tirig tu haha. Jalan dia ? Hmm dah namanya bukit so memang kena lalu hutan laa namanya, curam tak juga, menyeramkan tak juga, cantik ada haa well orang kalau dah tinggal bandar sekali masuk hutan it just like, "woaaa lama giler tak masuk hutan". so tak tahu nak descrive macam mana. Layan ni jelah ⇩


















And at the last, sampai jugak aku dekat bukit yang as you can see boleh nampak laa orang dekat bawah, kahkah *padahal rabun* permandangan yang "Subhanallah" cantik sangat.

Perasaan ?

Well, perasaan bila sampai atas bukit tu macam, "sampai juga aku dekat sini" "SubhanAllah, cantiknya" "penat wehh" "nak muntah wehh" "lapar wehh" ehh hahahha so perasaan tu banyak sangat, sampai atas #selfie #selfie #selfie

YES, I DID IT !

So, next station maybe ?

and thanks to faiz abidin and my kawan yang tersayang kakak jajau

might interest
instagram @kaellaaaa
tweet @adziellaaaa 


Thanks . Assif. Assalammualaikum.
10:08:00 PM 4

Ujian itu menguatkan, bukan melemahkan.


Assalammualaikum (':

Ehemmm *ketuk iman* apa khabar iman di dada ? Macam mana iman di dada sekarang ? Makin kuatkah ? Makin lemahkah ? Atau sebaliknya ? Harapnya kuat sekuat kuat hatimu ketika ditimpa ujian ๐Ÿ’ช

Biasanya manusia bila ditimpa ujian selalu cakap "kenapa harus aku ?" "Kenapa aku ? Kenapa bukan dia ?" "Beratnya ujian ni untuk aku, kenapa ?" "Aku tak sanggup hadapi ujian seberat ini, tak mampu"

70% people bila kena ujian terus think positive, Terus fikir yang dia tak mampu hadapi semua tu sendiri sedangkan Allah pernah kata dalam surah Al-Baqarah :

              "ู„ุง ูŠูƒู„ู ุงู„ู„ู‡ ู†ูุณุง ุงู„ุง ูˆุณุนู‡ุง"                
"Allah tidak membebani seseorang melainkan dengan kesanggupannya [ Al-Baqarah : 286 ]

Sudah terang nyata lagi bersuluh, Allah tak akan bagi hamba dia dugaan melainkan dengan kesanggupannya, bila Allah dah bagi dugaan dekat someone it means Allah tahu dia mampu hadapinya, dia mampu tempuhi dugaan tu. memanglah for sure dugaan awalnya payah untuk kita hadapi, payahnya kita untuk tempuhi dugaan tu sorang sorang. Tapi trust me, akhir nanti dapat bahagia. Ya, dapat bahagia, tak dapat derita pun.. Insya Allah bahagia..

Beside, kita tak hadapi dugaan tu sensorang pun, ada yang selalu menemani kita, setiap detik setiap saat selalu dengan kita, cuma kita yang tak sedar DIA selalu bersama kita. Ya, DIA, ALLAH S.W.T  Sebab apa kita tak sedar ? Sebab kita selalu salahkan takdir dengan dugaan yang kita hadapi, kita tak bersyukur pun. Malah yang ada hanya keluhan yang berat. Hanya itu yang keluar dari mulut. HANYA KELUHAN . Tiada satu pun manusia di dunia ni yang meminta kepada Allah untuk hidup susah. TIADA.

KENAPA AKU DIUJI ??

QURAN MENJAWAB :

Surah Al-Ankabut : 2-3

“Apakah manusia itu mengira bahwa mereka dibiarkan (saja) mengatakan: ’Kami telah beriman’, sedang mereka tidak diuji lagi ? Dan sesungguhnya kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang dusta.

KENAPA AKU TAK MENDAPAT APA YG AKU INGINKAN ??

QURAN MENJAWAB :

Surah Al-Baqarah : 216

“Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui”

KENAPA UJIAN SEBERAT INI ??

QURAN MENJAWAB:

Surah Al-Baqarah : 286

“Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya.”

KENAPA LEMAH ???

QURAN MENJAWAB :

Surah Al-Imran : 139

“Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yg paling tinggi derajatnya, jika kamu orang-orang yang beriman”

BAGAIMANA AKU HARUS MENGHADAPINYA ???

QURAN MENJAWAB :

Surah Al-Baqarah : 45

“Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan solat; dan sesungguhnya solat itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk Tiada daya dan upaya kecuali atas pertolongan Allah semata”

APA YANG AKU DAPAT  ???

QURAN MENJAWAB :

Surah At-Taubah : 111

“Sesungguhnya Allah telah membeli dari orang-orang mu’min, diri, harta mereka dengan memberikan jannah untuk mereka…”

KEPADA SIAPA AKU BERHARAP ???

QURAN MENJAWAB :

Surah At-Taubah : 129

“Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain dari-Nya. Hanya kepada-Nya aku bertawakkal”

AKU TAK SANGGUP !!!!

QURAN MENJAWAB :

Surah Yusuf : 12

“….dan janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dari rahmat Allah melainkan kaum yg kafir.”


Bila kita letak kepercayaan kita hanya pada Allah,  bahawa dugaan tak datang dengan sesuka hati, ada sebab atas semuanya. Percayalah, bahagia menantimu di akhir dugaan. Sebab UJIAN ITU MENGUATKAN, BUKAN MELEMAHKAN. 

Assif (': Assalammualaikum.
12:16:00 PM 0

Girls, you are so expensive like DIAMOND




Assalammualaikum ๐Ÿ˜Š

Apa khabar ? Sihat ? Hopely korang semua sihat Alhamdulillah. Hmm macam biasalah, apa khabar iman di dada ? Cuma tak nak cakap banyak pasal iman, yes, i know iman ada naik ada turun, cuma nak ingatkan lahh, kita ni umat akhir zaman, bila-bila masa Allah nak terjadinya kiamat, "kun fayakun" jadilah, maka jadilah. Cuma tunggu masa yang sesuai saja. Sekarang ni pun macam-macam benda dah jadi, cuaca panas sana sini, ombak besar, bunuh membunuh, bom sana sini, kes rogol, fitnah berleluasa, kepercayaan hilang, gempa bumi,  itu ini ade je yang tak kena. Sampai masuk news cuaca berubah dengan mendadak. Look, saya bila dengar benda macam ni makin takut, bukan apa, makin takut kalau-kalau esok esok nyawa kita kena ambik, lepastu tak sempat pun nak minta maaf, nak minta halalkan makan minum semua, tu belum lagi kes kita mengata orang, ehh.. *tutup mulut* Astagfirullah.

Why am i saying "GIRLS EXPENSIVE LIKE DIAMOND ?"

Why ?

Haa girls tell you what, you are so expensive like diamond, YES YOU ARE. Semua perempuan pun actually very-very expensive. Sangat sangat.  Cuma terkadang diri perempuan sendiri yang buat diri dia tu tak nampak mahal, sebab apa ? Hah tepuk dada tanya iman. Ada sesetengah perempuan bila bercakap dengan orang tua lemah lembut budi bahasanya, baik tutur katanya, tapi sesetengah yang lain tinggikan suara lebih dari suara orang tua, leih ganas, hilang tutur kata lembutnya. Langsung tak terfikir hati seorang ibu ayah bagaimana. Allahu, mohon dijauhkan.

Ada sesetengah perempuan, bertutup penuh tapi tutur bahasanya hancur kelaut, ada yang tutup sekadar cukup-cukup tapi bahasanya lembut, sopan santun, ada yang orang cakap "kurang kain" tapi bahasanya, baik. Dan begitulah sebaliknya. Kita ni sekadar manusia, hukum menghukum syurga neraka bukan kita tapi Allah. Apa yang kita perlu buat, teruskan denngan kehidupan kita, buat apa yang Allah suruh, jauhkan apa yang Allah larang. Selagi kita hidup, buatlah apa yang Allah suruh, jauhkan apa-apa yang Allah larang kita buat.

Perempuan akhir zaman tak sama dengan perempuan zaman dulu. Saaaaaaaaaaangat berbeza perempuan zaman sekarang dengan yang dulu kala. Kalau nak saya list satu² memang kalau boleh sampai 5 entry pun tak habis. Zaman dulu kalau boleh terpandang lelaki pun dia dah rasa diri dia dah buat salah yang besar sangat, tapi beza dengan perempuan akhir zaman ni, hah siap buat contest sape paling lama tatap mata, sapa menang, lelaki atau perempuan. Hah macamtu la. Bukan ini sahaja tapi banyak lagi, cuma peringatan buat diri sendiri juga.

Niat saya bukan nak burukkan maruah wanita dimata siapa pun, cuma nak ingatkan, sebab saya sayang saya ingatkan, wanita tu sangatlah mahal. Jaga diri tu kalau boleh macam kau jaga barang kemas di tangan, kau taknak orang ambik duit tu, kau taknak orang sentuh sesuka hati, taknak orang pandang sesuka hati, kalau boleh kau sorang je yang nak pegang. Hah macamtulah.
Dulu betapa susahnya nabi angkat tinggi martabat wanita, tapi apa yang wanita akhir zaman balas ? Apa ? Fikir balik kepayahan nabi zaman dulu. Ingat.

So girls out there, jangan sampai diri sendiri buat diri kau tu murah, JANGAN ! Kau tu mahal jangan buat diri jadi murah sebab sesuatu perkara, sebelum buat fikir dahulu, jangan sesuka hati. Sayang diri tu. Buat apa yang Allah suruh, jauhkan apa yang dia larang.

Assalammualaikum. Assif ๐Ÿ˜Š